Efectele sancțiunilor. Economia Rusiei, aproape de cea mai mare contracție de la căderea Uniunii Sovietice

Beatrice Dumitru 12.04.2022, 15:08
Efectele sancțiunilor. Economia Rusiei, aproape de cea mai mare contracție de la căderea Uniunii Sovietice

După invadarea Ucrainei, Occidentul a dictat mai multe pachete de sancțiuni severe împotriva Rusiei, care au băgat în corzi economia țării. Astfel, experții avertizează că pentru Rusia urmează cea mai gravă contracţie din 1994, iar numărul rușilor care trăiesc în sărăcie se va dubla sau chiar tripla, în urma războiului din țara vecină.

Economia Rusei, spre cea mai gravă contracţie

Rusia se confruntă cu o inflație în creștere, în timp ce există posibilitatea de a intra în incapacitate de plată dacă nu își va putea plăti datoria externă, după ce Occidentul a impus sancțiuni dure pentru a-l pedepsi pe Vladimir Putin pentru că a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.

În acest context, economia Rusiei este pe cale să se contracte cu peste 10% în 2022, cea mai mare scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de după căderea Uniunii Sovietice din 1991, a declarat fostul ministru de Finanțe  Alexei Kudrin. Ministerele Economiei și Finanțelor din Rusia lucrează în prezent la noi previziuni, a declarat Alexei Kudrin, acum șef al Camerei de Conturi.

Efectele sancțiunilor. Economia Rusiei, aproape de cea mai mare contracție de la căderea Uniunii Sovietice
Economia Rusiei are de suferit din cazua sancțiunilor impuse de Occident.

Prognoza oficială ar fi pentru o scădere de peste 10%”, a spus Alexei Kudrin, care a fost ministru de Finanțe al Rusiei din 2000 până în 2011.

Cea mai mare scădere a PIB-ului din 1994

Previziunile anterioare ale guvernului rus preconizau o creștere a PIB de 3% în acest an, după un avans de 4,7% în 2021. O sursă apropiată guvernului de la Moscova a declarat pentru Reuters că Ministerul Economiei prevede o contracție a PIB-ului între 10% și 15% în acest an.

O contracție de 10% ar echivala cu cea mai mare scădere a PIB-ului din 1994, potrivit datelor Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.

În această lună, Banca Mondială a estimat că Produsul Inter Brut al Rusiei va scădea cu 11,2% în acest an. De asemenea, analiștii au estimat, în medie, o contracţie a PIB-ului pentru 2022 la 7,3%, prezicând o creştere a inflaţiei la aproape 24%, cea mai mare din 1999.

Aproape 19 milioane de ruși trăiesc în sărăcie

În aceste condiții, numărul rușilor care trăiesc în sărăcie se va dubla sau chiar s-ar putea tripla în urma războiului din Ucraina, a declarat fostul consilier economic al președintelui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, relatează Business Insider.

Acesta a spus că ambițiile teritoriale și imperiale ale lui Vladimir Putin „sunt mult mai importante decât orice altceva, inclusiv mijloacele de trai ale populației ruse”. Aproape 19 milioane de ruși trăiesc în sărăcie, potrivit Băncii Mondiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...