Kremlinul recunoaște că economia Rusiei este „în șoc”, după sancțiunile economice fără precedent

Ana Anitoiu 10.03.2022, 15:22
Kremlinul recunoaște că economia Rusiei este „în șoc”, după sancțiunile economice fără precedent

Kremlinul a recunoscut, joi, că economia Rusiei este „în șoc”. În urma sancțiunilor economice fără precedent pe care i le-a impus Occidentul, după declanșarea unui război în Ucraina, autoritățile ruse iau măsuri pentru a diminua consecințele.

Afectarea economiei Rusiei, recunoscută de Kremlin

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, a declarat că economia Rusiei suferă un șoc. Însă, el a dat asigurări că deja se iau măsuri pentru calmarea și stabilizarea consecințelor.

„Economia noastră suferă un șoc acum și există consecințe negative ce vor fi reduse la minimum. Situația este fără precedent. Un astfel de război economic ca cel ce a izbucnit împotriva țării noastre n-a mai avut loc niciodată. Așa că este foarte dificil să fie făcute previziuni”, a spus Dmitry Peskov, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a folosit aceeași sintagmă ce l-a deranjat pe fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, după ce a auzit-o la ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. Fostul lider rus a făcut un avertisment referitor la limbajul folosit de politicieni.

Kremlinul recunoaste ca economia Rusiei este „in soc”
Kremlinul a recunoscut ca economia Rusiei este afectata de sanctiunile primite din partea Occidentului. Foto: pexels.com

„Un anume ministru francez a spus că au declarat război economic Rusiei. Supravegheaţi-vă limbajul, domnilor! Şi nu uitaţi că în istoria umanităţii războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”, a scris atunci Dmitri Medvedev pe Twitter.

Rubla a scăzut cu 7,8% faţă de dolar la redeschiderea pieţei de schimb din Moscova, închisă de vinerea trecută. În timp ce războiul din Ucraina se desfășoară în continuare, moneda rusă continuă să se deprecieze față de dolar.

Rusia, amenințare cu privire la sancțiunile pe care le-a primit

De altfel, Moscova a avertizat, miercuri, că sancțiunile pe care le-a primit de la Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și țări precum Canada și Japonia nu vor rămâne fără un răspuns. Replica va veni în curând.

Potrivit directorului Departamentului pentru Cooperare Economică al Ministerul de Externe de la Moscova, Dmitri Birichevski, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti, impactul acestei replici se va simți în cele mai sensibile domenii ale acelora cărora li se adresează.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei din partea Uniunii Europene

Uniunea Europeană a stabilit noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și împotriva Belarusului, ce se află de partea lui Vladimir Putin în războiul ce se desfășoară în Ucraina. Noile pedepse vizează alți 160 de oficiali ruși și oligarhi, restricții în sectorul maritim, dar și excluderea a trei bănci belaruse din sistemul de plăți interbancare SWIFT.

Aceste noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului, anunțate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor fi aprobate oficial de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, la un summit care va avea loc la Versailles, în Franța, joi și vineri.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...