Sancțiuni pentru Rusia și Belarus. Banca Mondială oprește toate programele din aceste țări

Beatrice Dumitru 03.03.2022, 10:32
Sancțiuni pentru Rusia și Belarus. Banca Mondială oprește toate programele din aceste țări

Rusia resimte din ce în ce mai tare sancțiunile date de Occident după invadarea Ucrainei care au băgat în corzi economia țării. Moscova este în afara piețelor globale, iar rubla s-a prăbușit la un record istoric. În acest context, Banca Mondială a anunțat că nu va mai ajuta Rusia și Belarus, după ce a împrumutat Moscovei peste 16 miliarde de dolari de la începutul anilor 1990.

Banca Mondială nu mai ajută Rusia și Belarus

Banca Mondială a declarat că nu a mai aprobat noi împrumuturi sau investiții în Rusia din 2014, anul în care Rusia a anexat regiunea Crimeea din Ucraina, în timp ce Belarusul nu a mai primit niciun împrumut de la jumătatea anului 2020, când Statele Unite au impus sancțiuni țării în urma alegerilor prezidențiale considerate trucate.

În plin război cu atacuri masive, banca multilaterală de dezvoltare a declarat că a oprit toate programele de ajutor din Rusia și Belarus cu efect imediat, în urma invadării Ucrainei și a „ostilităților împotriva poporului ucrainean”, informează Reuters.

Sancțiuni pentru Rusia și Belarus. Banca Mondială oprește toate programele din aceste țări
Banca Mondială sancționează Rusia și Belarus.

Miliarde de dolari pentru Rusia

Angajamentele de împrumut ale Băncii Mondiale față de Belarus au totalizat 308 milioane de dolari în 2020, cu proiecte active incluzând un proiect de încălzire cu biomasă, lucrări de dezvoltare forestieră și modernizări în domeniul educației.

Banca Mondială a împrumutat Rusiei peste 16 miliarde de dolari de la începutul anilor 1990. Cele mai recente proiecte aprobate includ un program pentru tineret în Caucazul de Nord în 2013 și un program de patrimoniu cultural din 2010.

Decizia de a opri toate programele din Rusia și Belarus a venit la o zi după ce liderii Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional au declarat că oferă fonduri suplimentare de miliarde de dolari Ucrainei în săptămânile și lunile următoare, avertizând că războiul ar putea avea efecte și în alte ţări.

Comision de 30% pentru rușii care cumpără valută

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și alte țări au lovit Rusia cu o gamă largă de sancțiuni după invadarea Ucrainei, incluzând înghețarea activelor, interdicții de călătorie și alte restricții pentru Vladimir Putin și numeroase persoane din anturajul acestuia.

Sancțiunile au zguduit economia Rusiei, care nu mai poate folosi nici rezervele de 650.000 de milioane de dolari, iar acum băncile sunt nevoite să ia tot felul de măsuri pentru a ține situația sun control. Ca un semn că Banca Centrală a Rusiei încearcă să-i împiedice pe oameni să-și vândă rublele, a impus un comision de 30% pentru astfel de tranzacții, notează BBC.

Ieri, președintele Vladimir Putin a anunțat măsuri de urgență pentru a încerca să susțină rubla rusească, inclusiv interzicerea transferurilor bancare în străinătate, după ce moneda sa prăbușit la un nivel record.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...