Efectele războiului: „Să ne pregătim pentru consecinţe militare. În continuare suntem în siguranţă, dar prevenţia este foarte importantă”

Gabriela del Pupo 24.02.2022, 16:56
Efectele războiului: „Să ne pregătim pentru consecinţe militare. În continuare suntem în siguranţă, dar prevenţia este foarte importantă”

Analistul politic Radu Magdin face o analiză a războiului din Ucraina în care vorbește atât despre consecințele acțiunilor de astăzi dar și despre capacitatea armatei ucrainiene de a face față unui atac de o asemenea amploare. Sancțiunile economice anunțate de statele occidentale vor complementa și o percepție diferită față de Rusia la nivel global.

„Armata ucraineană nu este armata afgană”

Analistul spune că Ucraina anticipa un astfel de conflict și nu se așteaptă ca reacția să fie una slabă, având în vedere și faptul că soldații ucrainieni luptă pentru a-și proteja familiile.

În primul rând, agresiune justificată, nejustificată, care încalcă dreptul internațional asupra Ucrainei. În al doilea rând – rezistență. Armata ucraineană nu este armata afgană. Este mai bine ocupată, este motivată, acești oameni îşi apără familiile de un agresor. Eu cred că va exista o rezistență surprinzătoare, ca și putere, ca şi anvergură, ca şi aşteptări, a armatei ucrainene şi, în general, a complexului de apărare ucrainean faţă de invazia rusă. Este o credinţă, dar este şi o speranţă din punctul meu de vedere. Credința ca analist, speranța ca şi cetăţean român şi cetăţean din regiune„, a declarat Radu Magdin, joi, pentru AGERPRES.

Sancțiunile sunt arma cea mai importantă pe care o au în acest moment țările occidentale și al doilea val de sancțiuni sunt așteptate în cursul zilei de astăzi.

 „Este foarte probabil ca majoritatea statelor din comunitatea internaţională să se rezume la sancţiuni. Şi vom vedea al doilea val de sancţiuni, care va fi, să spunem aşa, aprobat de statele prioritar vestice G7, dar, foarte probabil, reverberațiile la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă să fie simțite şi în plan global, având în vedere şi expunerea mediatică a acestui conflict. Deci vom vedea un val puternic de antipatie globală faţă de Rusia. Narativul lor nu prinde, nici gând de genocid în Donbas şi Lugansk. Este o poveste manufacturată, care, în momentul de faţă, nu prinde decât la publicul intern rus, eventual. Ori comunitatea internațională este inteligentă și vede dincolo de propaganda rusească. Acesta este un moment important de solidaritate. Ne așteaptă un val de refugiați” mai spune analistul politic.

Suceava se pregateste sa primeasca refugiati ucraineni

Solidaritate în primirea refugiaților

Radu Magdin spune că solidaritatea va fi cuantificată în numărul mare de refugiați pe care trebuie să îl primească țările occidentale. De asemenea acesta a punctat faptul că șansele de reusită ale armatei ucrainiene țin de un suport financiar pe care trebuie să îl ofere statele occidentale.

Solidaritate internaţională şi solidaritate regională. Solidaritate umană, financiară. Atunci când putem ajuta, ca şi indivizi, ca şi organizaţii, ca şi state, acesta este un moment important de solidaritate. Trebuie să fim solidari cu ucrainenii, ca stat, ca oameni. Ne aşteaptă, cel mai probabil, deşi nu poate fi cuantificat în momentul de faţă, un val de refugiaţi. Iniţial, categoric, vedem, ca o primă reacţie, o serie de deplasări interne în cadrul Ucrainei, dar, foarte probabil, o parte din oamenii aceştia vor ajunge la graniţă. Trebuie să ne pregătim, ca stat din regiune, pentru primirea unui val de refugiaţi, al cărui număr nu poate fi cu adevărat estimat„, a explicat Radu Magdin.

Analistul face notă discordantă în analiza sa și spune că România a fost destul de vocală în ultimul timp și că mai multe demersuri pentru stoparea conflictului nu ar fi fost posibilă.

România a făcut, deja, aproape tot ceea ce putea să facă, în sensul în care, alături de Polonia, a fost statul cel mai vocal activ prezent în ultimele săptămâni în formatele de coordonare multilaterală, alături de americani, în format NATO, în formate legate de Uniunea Europeană, în format regional. (…) Mesajele noastre – şi vreau să salut acest lucru – au fost foarte clare, rapide şi, din punctul meu de vedere, surprinzător de curajoase şi de percutante. Ceea ce mă bucură, pentru că, în mod sigur, vor fi remarcate ca atare. Spun asta pentru că am ieşit dintr-o logică de ‘atenţie şi îngrijorare’, o expresie folosită de mai multe ori de către oficiali români de-a lungul timpului şi suntem într-o zonă de pragmatism, dar şi de curaj, pe care eu o salut şi cred că trebuie să fim mândri de liderii noştri„, a susţinut Magdin.

„Să ne pregătim pentru consecinţe militare”

Radu Magdin nu exclude scenariul și România va suferi consecințe miltare având în vedere că granița țării noastre cu Ucraina se întinde pe mai mult de 600 de kilometri.

„Să ne pregătim pentru consecinţe militare. În continuare suntem în siguranţă, suntem sub umbrela NATO, capacităţile NATO sunt superioare celor ruseşti, dar prevenţia este foarte importantă şi, cu siguranţă, s-au activat o serie de planuri atât naţionale, cât şi în ţările NATO în acest sens. Deci, pregătire militară, pregătire pentru şocuri economice – astăzi ne aşteptăm la un picaj al pieţelor globale, având în vedere conflictul care a demarat în forţă de la prima oră. Să ne aşteptăm la scumpiri, în special la produsele la care Ucraina excelează la export, aş spune zona produselor agricole. Ucraina, ca şi România, ca şi Franţa, sunt giganţi agricoli ai zonei şi în momentul în care practic ei (ucrainenii – n.r.) nu mai pot exporta, pentru că porturile le sunt atacate, acest lucru va afecta preţul global în domeniul agricol. Sigur, posibil să asistăm la scumpiri şi în alte domenii de nişă în care ei excelează în zona industrială, precum preţul aluminiului, care a atins joi dimineaţa un nou maxim istoric”, a explicat analistul politic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...