Efectele codului galben în București. Mai mulți copaci și bucăți de tencuială căzută au produs avarii serioase. Raportul ISU

Andra Daoud 21.06.2022, 21:34
Efectele codului galben în București. Mai mulți copaci și bucăți de tencuială căzută au produs avarii serioase. Raportul ISU

Codul galben de intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică emis de ANM nu a rămas fără ecou. Fenomenele meteo au produs pagube semnificative, iar autoritățile au fost nevoite să intervină după ce mai mulți copaci au fost rupți de vânt și au căzut fie pe mașini, fie pe partea carosabilă, fie pe trotuare în București, îngreunând circulația și provocând pagube materiale.

Ce efecte a avut codul galben în București

Update 21 iunie 2022, ora 21:00. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat mai multe intervenții pentru degajarea copacilor căzuți, precum și a bucăților de tencuială și a elementelor de construcție, în urma furtunii de astăzi manifestate în București.

„Ca urmare a codului galben, din data de 21.06.2022, intervalul orar 11.00 – 21.00, la nivelul municipiului București, ISU BIF a avut trei intervenții pentru degajarea elementelor de construcție și tencuială și a intervenit pentru degajarea a 20 de copaci căzuți. Au fost afectate 12 autoturisme și 3 imobile.”, potrivit ISU.

Știre inițială

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o atenționare cod galben de vreme instabilă. Aceasta este valabilă toată ziua, în mai mult de jumătate de țară, afectând în special județele din est și sud. Mai este în vigoare și o avertizare cod galben de vânt puternic, pentru șase județe din Moldova, valabilă până miercuri seară.

Potrivit ANM, vântul poate atinge la rafală și 75 de km/h, chiar 80 în unele zone și este însoțit de vijelii, averse torențiale și descărcări electrice. În Capitală, vremea rea a produs pagube importante marți după-amiază, iar autoritățile au intervenit pentru a decongestiona traficul și a îndepărta copacii doborâți de vijelie. Potrivit ISU București-Ilfov, a fost nevoie de intervenția echipajelor în următoarele zone:

  • Strada Pădureni – s-a intervenit pentru îndepărarea unui copac căzut pe o mașină
  • Șos. Virtutii – s-a intervenit pentru îndepărarea unui copac căzut pe carosabil
  • Strada Măgura Florilor – s-a intervenit pentru îndepărarea unui copac căzut pe un garaj
  • Strada George Georgescu – s-a intervenit pentru îndepărarea unui copac căzut pe carosabil
  • Bd. Uverturii – s-a intervenit pentru îndepărarea unui copac căzut pe trotuar
  • Strada Dreptății – s-a intervenit pentru îndepărarea unui copac căzut pe carosabil
  • Strada Oncescu Nicolae – s-a intervenit pentru îndepărarea unui copac căzut pe o mașină
Efectele codului galben in Bucuresti. Mai multi copaci au produs avarii
Mai mult de jumatate de tara se afla sub cod galben de vant puternic

Ce se întâmplă cu vremea în continuare

Aproape trei sferturi de țară se află marți, 22 iunie, sub avertizare cod galben de vânt și instabilitate atmosferică, valabilă până la ora 21:00. Până la această oră, în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și local în Transilvania sunt anunțate vijelii însoțite de descărcări electrice și local grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp, potrivit estimărilor ANM.

Meteorologii au mai transmis că indicele temperatură-umezeală va atinge pragul de 80 de unități, provocând un disconfort termic accentuat în sudul Olteniei, sud-estul Munteniei, vestul Dobrogei și sudul Moldovei.

Nu scăpăm de vremea instabilă nici miercuri, iar meteorologii au emis un alt cod galben de vreme rea, valabil pentru câteva județe din Moldova. În intervalul orar 8:00 – 21:00, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui vântul va sufla cu o viteză de 55-75 km/h.

Urmăriți Impact.ro și pe