Avertizare de vreme extremă în România. De la valul de caniculă, la alertă de cod galben de furtuni. Ce zone sunt vizate

Badea Violeta 21.06.2022, 12:18
Avertizare de vreme extremă în România. De la valul de caniculă, la alertă de cod galben de furtuni. Ce zone sunt vizate

Specialiștii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis astăzi, 21 iunie, o atenționare de cod galben de intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Această avertizare meteo de vreme severă este valabilă până astăzi, la ora 21:00. Iată care sunt zonele vizate!

Alertă de cod galben în România

Conform specialiștilor ANM, mai multe județe din țara noastră se află sub avertizarea de cod galben de intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Informarea este valabilă pentru următoarele ore.

Prin urmare, meteorologii spun că în sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, vestul Dobrogei și în extremitatea sudică a Moldovei se anunță un disconfort termic.

Codul galben de vreme rea este valabil începând de astăzi, 21 iunie, de la ora 11:00 și până la ora 21:00. În acest interval se aşteaptă intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și local în Transilvania, temporar vântul va avea intensificări (viteze la rafală de peste 55…75 km/h și izolat 80 km/h) și vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic în sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, vestul Dobrogei și în extremitatea sudică a Moldovei”, a transmis ANM.

Alerta de cod galben în Romania
Alerta de cod galben in tara noastra. Care sunt judetele vizate

Nu scăpăm nici mâine de vremea rea

Mâine, 22 iunie, între ora 08:00 și ora 21:00, se anunță un alt cod galben de vreme rea. Județele vizate sunt Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui. În toate aceste zone ale țării vântul va avea intensificări cu viteze de 55…75 km/h.

În Capitală, vremea se va menține caldă. Valoarea maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade Calsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55…60 km/h după-amiaza când va fi vijelie și vor fi posibile descărcări electrice, averse și
grindină.

Miercuri, 22 iunie, temperaturile se vor menține ridicate, ma ales la orele după-amiezii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Valoarea maximă se va încadra între 30 și 31 de grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...