EXCLUSIV

Educație pentru viață, noua materie obligatorie din 2023: „Va avea module diferite, exact cum este și educația socială în acest moment la gimnaziu”

Gabriela del Pupo 01.07.2022, 19:00
Educație pentru viață, noua materie obligatorie din 2023: „Va avea module diferite, exact cum este și educația socială în acest moment la gimnaziu”

Nouă materie obligatorie pentru elevii români începând cu toamna anului 2023. Ministerul Educației anunță o serie de module care vor fi introduse sau adaptate pentru ciclul gimnazial și liceal care vor fi reunite sub numele de „Educație pentru viață”.

„Educație pentru viață” va conține mai multe module, dar din septembrie 2023

Impact.ro a stat de vorbă cu Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, care a explicat cum va funcționa acest sistem de module și ce profesori vor contribui la actul de predare a orelor alocate pentru fiecare domeniu.

„În contextul în care planurile cadru se vor revizui și se vor elabora noi planuri cadru începând cu septembrie 2023, în cadrul acestor noi planuri cadru va prinsă și această disciplină, ‘Educație pentru viață’, care va conține mai multe module, ‘Educație pentru sănătate’, ‘Educație pentru cetățenie democratică’, dar din septembrie 2023.” a declarat oficialul.

Cât înseamnă calculat ca timp de studiu un astfel de modul? Deocamdată nu s-a stabilit alocarea numărului de ore pentru fiecare parte a acestei discipline.

„Modulul poate să fie și un semestru, dar neavând structura anului școlar pe semestre, modulul are un număr de ore, poate avea un număr de ore egal cu numărul de săptămâni pentru un an școlar sau mai mic. Poți studia un modul pe număr de săptămâni, 2 din 35 de exemplu. Depinde cum va fi conceput.

‘Educația pentru viață’ va avea module diferite exact cum este și educația socială în acest moment la gimnaziu. În fiecare an se abordează teme diferite, nu pot să anticipez, pentru că încă nu s-a lucrat, nu știu cum va apărea în structura disciplinei. S-ar putea să fie un singur profesor pe un an, se face ‘Educație pentru Sănătate’ de exemplu, un an se face ‘Educație pentru cetățenie activă’. Atunci pe anul respectiv va fi un singur profesor, sau vor fi doi, numărul de ore va fi alocat jumătate de an pentru ‘Educație Financiară’, jumătate pentru ‘Educație Juridică’. Încă nu s-a stabilit acest lucru. În fiecare programă vom avea stabilit numărul de conținuturi, numărul de ore care poate fi alocat, modul în care se poate desfășura. O să înglobeze mai multe arii de activitate până la urmă, noi vom intra din septembrie 2023 cu noile planuri cadru pentru liceu și pentru gimnaziu vom revizui planurile cadru deja existente. ” spune Florian Lixandru.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Florian Lixandru

 

Ce spunea Sorin Câmpeanu în urmă cu un an? 8 module pentru ambele cicluri

Discuția se poartă deja de câțiva ani în România și a stârnit chiar controverse în 2021 când a fost prima dată pusă pe tapet. Cu o întârziere de 2 ani putem vedea însă acest proiect implementat în 2023.

„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației.
LEN prevede la art 65. alin. (4) ca planurile cadru si programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației.

Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede ca, în domeniul educației, dispozițiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict intre acestea, se aplica dispozițiile Legii educației naționale.

Pe aceasta baza legislativa, Ministerul Educației își asuma promovarea unei discipline obligatorii – Educație pentru viata, care sa cuprindă, de la clasa a V-a pana la clasa a XII-a, MODULE obligatorii, adaptate vârstei elevilor:

– Educație civică
– Educație sanitară
– Educație sexuală
– Educație pentru alimentație sănătoasă
– Educație pentru prim-ajutor
– Educație juridică
– Educație financiară
– Educație rutieră

În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societății actuale și, în special necesitaților elevilor, evitând supraîncărcarea programei școlare cu un număr excesiv de discipline.

Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care ar putea opta expres pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuala, elevii nu ar avea afectata nota obținută la Educație pentru viata, nota finala aferenta disciplinei urmand a fi calculata pe baza notelor obținute pentru n-1 module”, a spus anul trecut ministrul Educației, conform educatieprivata.ro.

Dezamăgit că proiectul privind Educația Sexuală nu a trecut de Senat, prim ministrul de atunci, Florin Cîțu, se baza pe acest program mai amplu.

El a anunțat că în 2022 va fi introdusă în școli materia ”Educație pentru viață”, ca disciplină obligatorie.

”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vor și am luat decizia și o va implementa. Curricula ține de Ministerul Educației. Va introduce de anul viitor o clasă care se va numi ”Educație pentru viață”. Bineînțeles că va fi introdusă obligatoriu, dar persoanele care doresc, părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Va funcționa exact ca ora de religie. Ministrul va anunța de zilele următoare, decizia este luată”, spunea Cîțu la TVR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...