Florin Cîțu a demisionat din fruntea Senatului. „Pe cei de la PSD i-am supărat foarte tare”. Cine va prelua interimatul

Ana Anitoiu 29.06.2022, 12:45
Florin Cîțu a demisionat din fruntea Senatului. „Pe cei de la PSD i-am supărat foarte tare”. Cine va prelua interimatul

Florin Cîțu a demisionat din fruntea Senatului, miercuri, în ședința senatorilor PNL. Fostul premier a spus că nu are ce să își reproșeze cu privire la activitatea pe care a avut-o în perioada în care a ocupat această funcție.

Florin Cîțu, demisie din funcția de președinte a Senatului

Update miercuri, 29 iunie, ora 12:45. Senatul a luat act de demisia lui Florin Cîţu din funcţia de preşedinte al camerei. Plenul a adoptat decizia cu 81 de voturi „pentru”, niciun vot contra şi 12 abţineri. Ulterior, Biroul Permanent al Senatului a decis ca interimatul să fie preluat de vicepreşedintele Alina Gorghiu.

Update miercuri, 29 iunie, ora 11:23. Florin Cîțu a declarat că liderul PNL, Nicolae Ciucă, și secretarul general i-au cerut demisia din funcția de președinte al Senatului, spunându-i că i-a fost retras sprijinul liberalilor.

„Nu am vrut să îi pun pe unii dintre colegii mei în situația penibilă de a vota împotriva conducerii partidului și am luat decizia de a mă retrage. Știți foarte bine ce mi s-a reproșat. Sunt aceleași declarații de ani de zile, acele măsuri care vin de la PSD, măsuri care fac rău românilor și cărora mereu m-am opus.”, a spus Florin Cîțu.

Președintele demis al Senatului a mai spus că mai departe va face tot politică, și nu pentru el, ci pentru români. El a precizat că i-a supărat pe cei din Partidul Social Democrat, aflați în coaliția de guvernare alături de liberali.

„Acestea sunt funcții pe care le primești. Eu nu sunt în politică pentru mine, ci pentru români. Câtă vreme încearcă să ia măsuri împotriva românilor. Astăzi rezultatele inflației și ale crizei nu vin din neant. Iar această guvernare se face cu PSD, dacă nu se luau unele măsuri era ceva mai bine. Eu sunt senator, nu e nevoie de funcții.

Deciziile se ia în urma unui vot pe care îl ai în partid. Pe PSD. PSD este cel pe care l-am supărat. Ca președinte al Senatului sunt mândru de vizita pe care am făcut-o în SUA. Ies pe aceeași melodie: You can’t stop me now! La revedere!”, a spus Florin Cîțu.

Știrea inițială:

Demisia lui Florin Cîțu vine în contextul în care surse liberale au spus anterior că el va fi dat jos din funcție pentru încălcarea articolului 25 din statutul partidului. Acest articol prevede o serie de îndatoriri ale membrilor de partid, printre care se numără și respectarea disciplinei de partid. Fostul premier a criticat constant politicile guvernamentale și a atacat PSD, partenerul de coaliție al PNL.

„Sunt aceleași declarații ca anul trecut, când am candidat împotriva lui Ludovic Orban, aceleași declarații împotriva măsurilor populiste. Nu s-a schimbat nimic, eu nu m-am schimbat.”, a spus Florin Cîțu despre poziționările sale anti-PSD. El a rămas, luni, și fără șefia organizației PNL Sector 3, unde era interimar.

Florin Citu a demisionat din fruntea Senatului. Cine va prelua interimatul
Florin Citu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Cine îl va înlocui pe Florin Cîțu în fruntea Senatului

Funcția de președinte al Senatului va fi preluată interimar, până la sesiunea din toamnă, de vicepreședintele Alina Gorghiu.

Fostul premier Florin Cîțu a spus că nu are ce reproșuri să-și facă pentru perioada în care a fost președinte al Senatului. El a precizat că activitatea acestei camere a Parlamentului este mai bună.

„Uitați-vă la activitatea Senatului, că este mai bună… O vizită oficială în Statele Unite după 11 ani… Eu zic că avem o activitate a Senatului foarte bună!”, a spus Florin Cîțu.

La alegerile din august 2021, Florin Cîțu a fost impus de Klaus Iohannis ca președinte al PNL la alegerile din august 2021, în urma unor alegeri despre care Ludovic Orban, adversarul său, le-a numit „trucate”. Însă, USR a hotărât să iasă din Guvern după demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, iar Guvernul a picat în urma unei moțiuni de cenzură.

PNL a acceptat o coaliție guvernamentală cu PSD, iar președintele țării, Klaus Iohannis, l-a numit prim-ministru pe Nicolae Ciucă. Apoi, premierul a preluat și șefia Partidului Național Liberal, în urma unor alegeri în care nu a avut un contracandidat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...