REACȚIE EXCLUSIVĂ

Mâncarea pentru elevi este considerată lux. Protest la Ministerul Educației pentru hrană caldă în școli

Gabriela del Pupo 30.05.2022, 18:18
Mâncarea pentru elevi este considerată lux. Protest la Ministerul Educației pentru hrană caldă în școli

Protest astăzi la Ministerul Educației pe tema unor condiții minime care ar trebui asigurate în școlile din România. Dacă în Anglia sau în Belgia, Norvegia, elevii au parte de o masă caldă pe parcursul celor aproape 8 ore de curs pe care le petrec la școală, în România programul „Cornul și laptele” a ajuns subiect de glume. După protestul organizat astăzi de organizația „Declic” și Consiliul Național al Elevilor, ministrul Sorin Câmpeanu consideră că doar elevii defavorizați ar trebui sprijiniți să se hrănească sănătos pe parcursul orelor de curs.

„Cornul și laptele” este ineficient, nu aduce nici un aport

În contextul în care educația este gratuită în România și școlile trebuie să ofere condiții elevilor români ca în Occident este din ce în ce mai dificil să fie o echidistanță între nevoile elevilor și puterea statului. Masa în școli este și va rămâne o problemă atât timp cât elevii sunt nevoiți să petreacă mare parte a zilei la școală, adică mai bine de 5 ore pe zi, majoritatea dintre ei. Impact.ro a vorbit cu un reprezentant Declic, co-organizator al protestului de astăzi pentru a afla care sunt impedimentele unui demers de organizare a cantinelor în școli.

„Sunt 10 ani de când s-a tot vorbit că acel program „Cornul și laptele” este ineficient, nu aduce nici un aport caloric, nu este hrănitor, nu este ceea ce le trebuie elevilor, și ar trebui să li se asigure mâncare caldă nutritivă, aleasă de către specialiști, considerăm că România a pierdut practic ultimii 10-15 ani cu programe făcute cu jumătăți de măsură. Depinde foarte mult de ciclul gimnazial, dar cei din clasele mai mari ajung să stea la școală 6-8 ore, este foarte mult, și să stea acest interval fără să aibă acces la o masă caldă și spuneau și copiii, părinții nu își permit să dea 30 de lei în fiecare zi să cumpărăm o mâncare caldă.

Ei simt nevoia să mănânce ceva sănătos, să mănânce ceva hrănitor, din tot ceea ce primesc ei cel mai mult apreciază mărul, adică e singurul aliment pe care îl consideră sănătos. Sunt tineri inteligenți, tineri care știu ce e mai bine pentru ei, pentru dezvoltarea lor pentru sănătate, și considerăm că ministrul Educației împreună cu ceilalți miniștrii din Guvern ar trebui să reflecte mai mult la ceea ce spun tinerii și la ceea ce solicităm noi.” spune Denisa Soare, reprezentant Declic.

Doar cazurile sociale sunt luate în calcul

Sorin Câmpeanu spune că deocamdată prioritate fac școlile în care sunt copii care reprezintă cazuri sociale. Nu se ia în calcul în acest moment înființarea de cantine școlare în toate instituțiile de învățământ din România.

“Ìncepând cu anul școlar 2022-2023, la nivelul sistemului național de învățământ se propune instituirea Programului Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor.

Programul „Masa sănătoasă în școli” va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii, având surse de finanțare asigurate din bugetul național, fonduri externe nerambursabile și rambursabile.

Includerea unităților de învățământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educatiei prioritizând școlile cu vulnerabilitate mare și medie din perspectiva abandonului școlar.

Ministerul Educației va monitoriza indicatorii de eficiență și impact pentru „Programul național integrat Masa Sănătoasă în școli” a declarat ministrul astăzi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...