EDITORIAL. Providențialul Lucescu

Radu Oprișan 30.09.2020, 15:04
EDITORIAL. Providențialul Lucescu

Zilele trecute, FCSB a părăsit Europa League și a ratat șansa de a ajunge în grupe și, totodată, la potul de 15 milioane de euro. Eșecul l-a înfuriat pe Gigi Becali, care a pornit un subtil șantaj sentimental : „Contabila mi-a spus că FCSB are o datorie e 11 milioane de euro la mine. Nu am intrat în grupe deci, dacă nu vând un jucător, bag echipa în faliment!”.

Sentimentalul și providențialul Mircea Lucescu

Nu a trecut o zi și a apărut informația că Mircea Lucescu pune pe masă o ofertă de 9 milioane de euro pentru Dennis Man! Adică, fix cat FCSB să alunge pe moment măcar amenințarea falimentului! În afara clasei incontestabile a lui Man, nu există vreo bănuială că Dinamo Kiev ar avea acută nevoie de perla lui Becali. Cei care îl cunosc pe sentimentalul Lucescu au înțeles imediat că el a apărut din nou providențial pentru a salva echipa autointitulată Cea mai „iubită din România”!

Lucescu are obiceiul să apară providențial exact când fotbalul românesc are mai mare nevoie. În anul 1980, el considera că e o provocare să plece din confortul oferit de statutul de vedetă a lui Dinamo, mergând la anonima de provincie Corvinul Hunedoara. A dus echipa unde nimeni nu visa, în Cupa UEFA, oferind fotbalului românesc nume imense precum Andone, Klein, Gabor și Mateuț. Oamenii din zona siderurgică erau seduși de tânărul cu ten măsliniu care își conducea nebunește Dacia crem pe Dealul Negru spre groaza prietenului Ioan Chirilă, pentru a fi și la Hunedoara și la București. Boemia ardeleană s-a încheiat brusc în anul 1981, când tovarășii de la federație i-au dat, pe mână, seduși și ei de ce face Mircea, echipa națională a României!

Intrată într-o blazare periculoasă după ratarea calificării la Mondial. Ce face tânărul Lucescu? Ce știe mai bine: reactivează sentimente! Îl readuce la echipa națională pe Boloni, îl face să se simtă important, pe cel ce va deveni o rotiță esențială în angrenajul Stelei, campioana europeană în 1986!

România, după refresh-ul lui Lucescu, se va califica la Euro 82, după ce va fi învins Italia, campioana mondială la București, cu golul lui Boloni ! AM FOST MAI BUNI DECÂT CEI MAI BUNI DIN LUME! Titra mândru Ioan Chirilă în Sportul. Echipa peste care era cât pe ce să se aștearnă praful aducea 80.000 de oameni în tribunele bătrânului stadion 23 August. Oameni care, spre spaima tovarășilor de la Partid, aprindeau cu brichetele programele de meci într-un tulburător tablou al torțelor victoriei către finalul meciului cu Italia! În aceeași campanie, Lucescu a cerut obsesiv turnee în străinătate pentru ca jucătorii săi să nu mai fie complexați la confruntările cu europenii. Când am jucat în Suedia, și am câștigat, Lucescu a mai inventat ceva: a angajat un rezident care vorbea și românește și suedeză, care a stat lângă el pe bancă.

Era imposibil pentru ai noștri să înțeleagă ce indicații dă antrenorul lor în imposibila limbă suedeză, iar omul nostru traducea!

mircea lucescu fratii surkis
Mircea Lucescu, între frații Surkis, proprietarii lui Dinamo Kiev, împreună cu impresarul Arcadie Zaporojanu

Patronii lui Dinamo Kiev l-au angajat pe Mircea Lucescu să le redea strălucirea de altădată!

În 1986, după un uluitor 4-0 cu Austria la București, Lucescu a fost mutat la Dinamo. Aici a construit cea mai frumoasă echipă din istoria clubului. În anul 1991, și-a început remarcabila aventură în Italia, de unde s-a întors în 1997 pentru a-și pune din nou amprenta asupra fotbalului românesc. Atunci a preluat Rapidul și, după mulți ani, orgoliosul Nicolae Stanciu, căpitanul legendar rapidist, care digera mai greu apariția dinamovistului, recunoștea: Venirea lui Lucescu a salvat cumva fotbalul românesc, intrat într-o periculoasă letargie. Steaua câștiga campionate pe bandă rulantă și nimeni nu se mai motiva s-o concureze. Rapidul nu avea bază de pregătire și doar galeria era aparte. Când a venit Lucescu, s-a trecut la o etapă superioară: deși nerostit, campionatul devenit obiectiv, toate cluburile s-au întărit să i se opună lui Lucescu.

În anul 1998, a urmat un scurt intermezzo la colosul Inter Milano, unde l-a antrenat pe magnificul Ronaldo. Știți cum l-a sedus? Îi aducea dintr-un shop numai de el știut berea preferată, una braziliană, Brahma. La schimb, cel poreclit „Dințosul” îi oferea delicioasele arancino siciliano.

Exemplele cu intervențiile providențialului Lucescu nu se opresc aici! Ajuns la Beşiktaş în anul 2002, a stopat supremația colosului Galata, luând campionatul. În anul 2004, merge la Șahtar Donețk, unde schimba fundamental raportul de forțe în fotbalul ucrainean.

În 12 ani cu Lucescu, Șahtarul, obosit până atunci în umbra lui Dinamo Kiev, dobândește supremația absolută, câștigând Cupa UEFA, zeci de milioane de euro din transferuri, perioada în care românul și-a consolidat CV-ul de cel mai titrat antrenor din istorie! Alături de Lucescu, temutul Rinat Ahmetov s-a transformat din puștiul timid care cobora cândva din avionul personal cu un buchet epatant de flori pentru doamna Neli Lucescu, în multimiliardarul cu anvergura unui șef de stat ex-sovietic. Ce exemplu vreți mai mult decât că, acum, după ce timp de 12 ani de zile nu au reușit să îl învingă frații Surkis, patronii lui Dinamo Kiev l-au angajat să le redea strălucirea de altădată!

Urmăriți Impact.ro și pe