Editorial Dan Mlădinoiu

Editorial. Deșteptarea!

Dan Mlădinoiu 14.10.2021, 13:47
Editorial. Deșteptarea!

Deși valabilă milenar acea axiomă despre somnul rațiunii care naște monștri, poate fi activat un alt adevăr care spune că o nevroză trebuie înțeleasă, în mod ultim, ca suferința unui suflet ce nu și-a descoperit rostul. Ridicați această situație la puterea unui “n” definitoriu pentru un întreg popor. Românul de azi este împresurat de tentaculele unei hidre puse pe ucis. Ființe, speranțe, liniște, bucurii, trăiri normale. Acest monstru fabulos a ajuns la o terifiantă maturitate și poartă numele de homo politicus.

Întregii șerpării aflate acum la volanul lovitei mașinării românești

Întâlnesc pe stradă oameni solitari care înjură la “do” de sus, cu termeni hard, întreaga actuală clasă politică. Dacă acest puseu de mânie populară nu a ajuns la apogeu, este pe undeva aproape de el. Cum să nu fie? Pe altarul unei conduceri, indiferent cum o cheamă, ale cărei trăsături accentuate sunt neorânduiala, confuzia, răvășeala colectivă, izmeneala se sacrifică zilnic mii de vieți.

Se spune că nimeni nu te poate face să te simți inferior fără încuviințarea ta. Ba da. Toate partidele de azi, coalizate sau nu, au aruncat țara într-un ruinat acaret din fundul ogrăzii. Vegheate de către un om ce ar fi trebuit să aibă înțelepciunea unui sihastru asiatic, a unui guru modern, a unui rabin de circumstanță.

Întregii șerpării aflate acum la volanul lovitei mașinării românești nu îi pasă că spitalele sunt sufocate, la un mic pas de statutul morgii, că medicii colapsează, că învățământul mai mult dezvață decât livrează cunoștințe, că în scurt timp va cădea bruma rece a pauperității peste bruma de bani a unei largi majorități, trăind doar din pensii și salarii.

Dispozitivul minților celor aflați la conducerea țării nu mai pendulează între sens și nonsens. A rămas înțepenit în absurd. Logica lor și așa falimentară se află pe cărări hoinare.

Editorial. Deșteptarea
Imagine din timpul sesiunii de vot pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu
foto – Inquam (George Călin)

Vă mișcați într-o negură a cărei risipire nu se întrevede

Domnilor politicieni, valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce e în stare să primească. Ați reușit contraperformanța de a schimba în rău viețile unor milioane de oameni. Mulți dintre ei nici nu vă cunosc, iar jumătate din acest rău este cauzat de către cei ce vor să se simtă importanți.

Suferiți cu toții de o pustietate morală și emoțională. Vă mișcați într-o negură a cărei risipire nu se întrevede. V-ați cantonat într-un crud egoism. Mai mult, ați devenit captivii lui. Obsesia voastră se rezumă doar la pupitrul de comandă. Vă aflați într-o cușcă MMA, în care fiecare dintre grupări își dorește să frângă gâturile celorlalte. Într-un cor de huiduieli și neaoș folclor ale eventualilor spectatori.

De numiți așa ceva un modus operandi, vă înșelați mai amar ca fierea. Atunci, la învestire, ați atins cu mâna Biblia, asumându-vă valoarea unui contract verbal: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român (…) Așa să-mi ajute Dumnezeu!” Deșertăciune.

Dovediți în fiecare zi că ați jurat strâmb. Credeți că îl interesează pe românul de rând nodurile și semnele pe care vi le faceți pe sub masă în nesfârșitele voastre episoade de negocieri? Categoric nu. Este răspunsul său tacit că respectul înseamnă omagiul prezentat meritului.

Fatalmente, sunteți neînstare să înțelegeți asta. Cognitiv și moral, vă depășește putința de a pricepe că pe unde treceți trebuie să fie mai bine ca înainte. Astfel, ați ajuns în nota de subsol a cetățenilor obișnuiți. Aceia care vă plătesc salariile macre.

Precum matematica, politica se face de la gât în sus. De aceea aveți o problemă pentru fiecare soluție. De aproape opt decenii românii se nasc obosiți. Până în ’90 au fost anesteziați de opiul comunist. De atunci încoace, de diletantismul politic al celor care i-au condus, îi conduc.

Este cât se poate de primejdios să dai puteri nelimitate unor minți limitate. Pentru că politica este modul în care cei fără principii îi conduc pe cei fără memorie. În popor circulă demult zicerea: “Toți sunt o apă și un pământ”. Adică mâl.

Pentru ca în această țară să fie din nou la modă inteligența și responsabilitatea, mult mai întâlnită în perioada interbelică, sunteți capabili să demolați expresia citată? Dacă da, deșteptarea!

Urmăriți Impact.ro și pe