VIDEO

Edi Iordănescu a intrat în „istoria neagră” a naționalei. Câte zeci de mii de euro primește lunar selecționerul care nu a câștigat niciun meci

Sorin Barbu 05.06.2022, 10:26

Edi Iordănescu este pus sub presiune la echipa națională. Gică Popescu și Basarab Panduru au criticat prestația primei reprezentative în duelul cu Muntenegru, iar Cornel Dinu i-a cerut demisia. Selecționerul i-a condus pe „tricolori” în trei partide și a pierdut două. Doar trei antrenori și-au mai trecut în CV un asemenea dezastru la naționala României.

Edi Iordănescu, cifre foarte proaste la echipa națională

Edi Iordănescu a fost adus cu mare speranță pe banca naționalei României, după plecarea lui Mirel Rădoi. S-a uitat rapid că mandatul pe banca FCSB a fost un eșec și că s-a vorbit de anumite implicații politice în momentul în care a fost urcat în scaunul de selecționer de oficialii din Federația Română de Fotbal.

Fiul antrenorului care a dus România în sferturile Campionatului Mondial din 1994 are cifre foarte proaste pe banca naționalei. A pierdut, pe teren propriu, partida amicală cu Grecia, s-a întors cu un egal din Israel, după ce a avut un avantaj de două goluri, și a pierdut confruntarea cu Muntenegru, primul meci într-o competiție oficială.

Edi Iordănescu și-a făcut rapid loc în istoria de o sută de ani a naționalei României. Doar că este vorba de antrenorii cu un bilanț foarte slab încă de la început. Actualul selecționer este al patrulea antrenor care nu câștigă niciun meci din primele trei la națională, după Liviu Iuga – 1938 (o remiză și două eșecuri), Jean Lăpuşneanu – 1942 (o remiză și două eșecuri), Stefan Kovacs – 1976 (o remiză și două eșecuri).

Confruntarea de la Podgorica a stârnit furie. Echipa a jucat foarte slab, iar Cornel Dinu a cerut demisia selecționerului. Și Basarab Panduru l-a criticat foarte dur.

„Slab, foarte slab. E poate cel mai slab meci al României de multă vreme. Nu credeam că pierdem meciul. Nu mă gândeam niciodată. Pierdem de o manieră umilitoare. Ne-au umilit, nu doar că ne-au bătut. Nu meritam absolut nimic de la meciul ăsta.

Am început cum nu se poate mai prost. Te întrebi ce facem mâine? Se pare că nu putem face nimic. Ok, eşti supărat pe jucători, dar puteau să facă mai mult la cum i-ai pus tu pe teren? Mi se pare că nici nu puteau să facă mai mult. N-aveai cum să faci mai mult la cum i-ai pus în teren.

N-ai cum să joci aşa! Am plecat de jos, ne-am dus sus, iar acum ne-am întors jos. Suntem mai jos”, a spus Panduru la Orange Sport.

Edi Iordănescu, salariu generos la echipa națională

Edi Iordănescu este un antrenor foarte bine plătit. În acest moment încasează 20.000 de euro în fiecare lună, iar când va începe campania de calificare la Campionatul European din 2024, salariul său va ajunge 30.000 de euro pe lună.

Rămâne de văzut cât de lung va fi mandatul său pentru că în contract sunt trecute și clauze de performanță pe care Laszlo Boloni le-a refuzat. La finalul partidei cu Muntenegru i-a atacat pe jucători și le-a transmis că nu are de gând să-și pună în pericol cariera. Asta după ce înaintea partidei le-a spus pe un ton dur că s-a terminat cu „fotbalul boem”.

„Nu am venit să îmi stric cariera, am venit să fac performanță. Îmi asum responsabilitatea. Trebuie să schimbăm lucrurile față de trecut. Doar dacă ne asumăm toți responsabilitatea vom depăși. Altfel, vom mai rata o calificare, vom mai schimba un selecționer și tot așa. Cu siguranță că ne simțim prost, că voiam altceva. Nu trebuie să ne ascundem.

Am intrat timorați. Nu înțeleg de ce am intrat atât de temători. Asta înseamnă fotbalul internațional, mai puține călcâie, mai multă implicare.

E o grupă în care punctele nu ne duc la european, vorbim de o grupă în care trebuie să construim o identitate, o stare de spirit, să fim mai eficienți, mai pragmatici. Așa putem ajunge la campania de european și să adunăm puncte”, a declarat Edi Iordănescu la finalul partidei din Muntenegru.

Programul României în Liga Națiunilor

7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România, ora 21:45, Zenica
11 iunie: România – Finlanda, ora 21:45, stadion Giulești

14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45, stadion Giulești
23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45
26 septembrie: România – Bosnia-Herțegovina, ora 21:45

Urmăriți Impact.ro și pe