Țara în care a început revolta din cauza prețului la combustibil. Mai multe orașe au ieșit în stradă

Andra Daoud 04.01.2022, 21:03
Țara în care a început revolta din cauza prețului la combustibil. Mai multe orașe au ieșit în stradă

Locuitorii din mai multe orașe din Kazahstan au ieșit în stradă, după ce guvernul a mărit plafonul pentru prețurile gazului petrolier lichefiat (GPL). Costul celei mai populare alternative la benzină a crescut semnificativ față de anul trecut, motiv pentru care în mai multe orașe kazahe au izbucnit proteste. Poliția a intervenit și a făcut mai multe arestări.

Locuitorii din Kazahstan se revoltă pentru prețul crescut al combustibilului

În Kazahstan, protestele sunt ilegale, dacă organizatorii nu depun o notificare în avans. Cu toate acestea, în mai multe orașe din fosta republică sovietică, oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de prețul GPL-ului, care a crescut. Mii de oameni au ieșit pe străzi, în cadrul manifestațiilor care au început pe 2 ianuarie. A fost ziua în care plafoanele la prețurile GPL-ului au fost ridicate.

În orașul Janaozen au avut loc cele mai violente proteste, iar conflictele dintre polițiști și protestatari au escaladat în ceea ce mulți au catalogat ca fiind cele mai violente conflicte de la obținerea independenței încoace. Oamenii legii au făcut mai multe arestări.

Protestele s-au răspândit rapid și în alte provincii, precum Mangistau, dar și la o tabără de muncitori care lucrează în subcontract pentru cel mai mare producător de petrol din țară, Tengizchevroil. Compania care este condusă de Chevron a anunțat că producția nu a fost afectată de manifestații.

Țara în care a început revolta din cauza prețului la combustibil. Mai multe orașe au ieșit în stradă
Țara în care a început revolta din cauza prețului la combustibil. Mai multe orașe au ieșit în stradă

Protestatarii au cerut demisia guvernului

Manifestanții și-au petrecut noaptea în piețele centrale din orașele în care au avut loc protestele. Printre solicitările lor s-a numărat și demisia actualului guvern. Ei și-au exprima nemulțumirea și cu privire la alte probleme din societatea kazahă, precum corupția, șomajul și salariile mici. Protestatarii au cerul ca prețul GPL-ului să fie înjumătățit de la 0,27 de dolari pe litru, cât costă în prezent, la nivelul la care se vindea anul trecut.

Poliția a intervenit în cadrul protestelor și a arestat mai mult de 20 de persoane. Căile de acces care duc spre provincia Aktau au fost închise de către autorități. În capitala Nur-Sultan, trei persoane care protestau în fața guvernului au fost arestate. În ziua precedentă fuseseră arestate alți trei cetățeni acolo.

Protestele se pare că au fost planificate de un om de afaceri care a fost și ministru al Energiei în trecut și care a fugit din țară. Mukhtar Ablyazov este lider al partidului Alegerea Democratică pentru Kazahstan (DVK).

Prețul gazului petrolier lichefiat fusese plafonat anterior, însă autoritățile au transmis la începutul anului că prețul mic face ca producția de GPL să nu mai fie fezabilă. Comercianții au căzut de acord să taie prețul cu un sfert, însă guvernul a transmis că nu este posibil ca prețurile să fie coborâte mai mult, din cauza costurilor de producție.

Urmăriți Impact.ro și pe