E obligatoriu pentru toți șoferii care cumpără sau vând mașini în România: noul document stabilit prin lege

Gabriel Peneș 22.09.2022, 14:14
E obligatoriu pentru toți șoferii care cumpără sau vând mașini în România: noul document stabilit prin lege

Toate persoanele care cumpără sau vând mașini în România vor avea nevoie de un nou document ce va fi eliberat de Registrul Auto Român (RAR). Acesta va consemna informații legate de istoricul automobilului supus tranzacției. Și producătorii de autovehicule și reprezentanțele acestora vor avea îndatoriri suplimentare.

E obligatoriu pentru toți șoferii care cumpără sau vând mașini în România

Guvernul a avizat proiectul legislativ, adoptat deja de Senat, prin care la vânzarea unui vehicul rutier cu cel mult 8 locuri pe scaune, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piaţă în România, vânzătorul va remite cumpărătorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil pentru 60 de zile, scrie profit.ro. Proiectul mai prevede și că producătorii de autovehicule vor trebui să informeze Registrul Auto Român cu privire la campaniile de rechemare a vehiculelor cu probleme.

Senatul a adoptat deja, ca primă Cameră sesizată, un proiect de lege ce schimbă fundamental procedurile pe care le presupun operațiunile de vânzare-cumpărare a autoturismelor introduse, înmatriculate sau înregistrate în România. Odometrul – dispozitivul care indică numărul kilometrilor parcurși – devine elementul central al statutului unui astfel de vehicul. Modificarea datelor, defecțiunea, nerepararea sau neînlocuirea lui poate aduce chiar pedepse cu închisoarea de până la un an.

Istoricul mașinilor va fi confirmat printr-un document eliberat de către RAR. Conform proiectului, documentul se va elibera la cerere acelor proprietari de mașini destinate transportului de persoane, echipate cu cel mult 8 locuri pe scaune. Certificatul„ RAR Auto-Pass” va putea fi obținut contra cost și va fi solicitat și achitat de persoana care vinde mașina.

Noul document stabilit prin lege

Noul document va cuprinde informații extrase din istoricul reviziilor precum citirea odometrului, implicarea în evenimente rutiere cu daune care au afectat sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei sau șasiului. Certificatul va menționa și dacă autoturismul a făcut parte din campanii de rechemare în service.

Legea va interzice modificarea indicației odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicației odometrului sau orice acțiune ori inacțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a kilometrilor parcurși de un autovehicul. În cazul în care odometrul este defect, proprietarul acelui vehicul va fi obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere, la operatori autorizați.

Documentul „RAR Auto-Pass” va intra în responsabilitatea vânzătorului, va avea o perioadă de valabilitate de 60 de zile și va putea fi folosit pentru o singură vânzare-cumpărare. El va fi necesar indiferent de motorizarea automobilului ce urmează să fie vândut.

Obiectivul principal al acestei propuneri este prevenirea comercializării mașinilor care au kilometrajul modificat și descurajarea acestei practici atât de utilizate în scopul de a crește în mod artificial valoarea mașinilor second hand.

Mai multe obligații revin și producătorilor de vehicule rutiere sau reprezentanțelor autorizate ale acestora. Aceștia vor trebui să transmită RAR informații despre campaniile de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse în România.

Este vorba despre campaniile de rechemare inițiate în cazul în care unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unități tehnice separate instalate pe vehicule prezintă un risc important pentru siguranța rutieră.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....