Registrul Auto Român lansează un nou serviciu pentru verificarea mașinilor second hand. Ce informații putem să obținem prin RAR eXpert

Bogdan Bârliga 19.05.2022, 17:05
Registrul Auto Român lansează un nou serviciu pentru verificarea mașinilor second hand. Ce informații putem să obținem prin RAR eXpert

În România se importă foarte multe mașini second hand și nu toți cei care se ocupă cu această activitate oferă informațiile corecte despre autoturisme.

De foarte multe ori se întâmplă ca un vânzător să-ți spună că mașina e perfectă și să constați ulterior că nu are actele în regulă sau la service descoperi probleme grave de ordin tehnic.

Noul serviciu oferit de RAR pentru verificarea mașinilor second hand

Două din zece mașini care se prezintă la Registrul Auto Român (RAR) au probleme de identificare, se arată într-un comunicat al instituției.

Din acest motiv este foarte important să verificăm cu foarte mare atenție mașina second hand pe care dorim să o cumpărăm înainte să o plătim.

Probleme pot fi de la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuței producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/șasiu.

O parte dintre aceste deficiențe reprezintă motive întemeiate de a refuza să achiziționați un autovehicul utilizat.

Neconformitățile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a mașinii la RAR și blocarea acesteia, de regulă fără posibilitatea readmiterii în circulație.

Ce informații putem obține prin intermediul RAR eXpert

Noul serviciu lansat de Registrul Auto Român se numește RAR eXpert și cine dorește să verifice o mașină trebuie să se prezinte în baza unei programări cu vehiculul la sediul la RAR Grivița.

RAR dispune de expertiza necesară identificării situațiilor care pot face diferența înainte să plătim pentru un autoturism cu probleme.

Pentru serviciile de verificare RAR eXpert  clienți vor primi un raport de expertiză și din acest motiv prezența mașinii la sediul RAR Grivița este necesară.

Pe lângă verificările legate de numărul de kilometri și de cele prin care se atestă identificarea corectă a seriilor de șasiu la RAR mașinile second pot fi analizate și din punct de vedere tehnic.

Printre altele, această evaluare poate evidenția reparații neconforme la structura de rezistență a autoturismului și se pot identifica defecțiunile ascunse.

Cât costă noul serviciu RAR eXpert

Șoferii care doresc să verifice o mașină second hand au la dispoziție mai multe pachete oferite de RAR prin serviciul RAR eXpert.

Pachetul cel mai simplu conține doar verificările uzuale ale odometrului și datele de identificare ale mașinii, în timp ce prin pachetele mai complexe se pot face o serie relevantă de verificări tehnice.

În funcție de pachetul ales prețurile sunt cuprinse între 140 și 600 de lei.

Este important de reținut faptul că raportul de expertiză emis de Registrul Auto Român are valabilitate nelimitată, cu mențiunea că acesta reflectă starea vehiculului la momentul verificării sale de inspectorii RAR.

Acest nou serviciu completează oferta RAR de verificare a mașinilor second, iar cei interesați au la dispoziție în continuare și aplicaţia Istoric Vehicul.

Sursa foto: https://www.facebook.com/RegistrulAuto

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...