Cum afli istoricul unei mașini second chiar de la Registrul Auto Român și cât costă emiterea unui raport de daune

Bogdan Bârliga 02.05.2022, 09:33
Cum afli istoricul unei mașini second chiar de la Registrul Auto Român și cât costă emiterea unui raport de daune

În România se vând în fiecare an sute de mii de mașini second hand și foarte multe dintre acestea sunt într-o stare tehnică precară.

Deși celebrul mit cu mașina condusă de o bătrânică doar până la supermarket ar trebui să nu mai prindă la noi, în continuare samsarii din acest domeniu par să vândă la fel de bine.

De ce trebuie să verificăm istoricul unei mașini second hand

Dacă ai găsit mașina potrivită și ești convins că e cea mai bună alegere pentru tine nu te grăbi să o plătești înainte să o verifici.

Chiar dacă majoritatea vânzătorilor garantează că autoturismul second pe care îl vând e perfect în acest domeniu foarte rar se întâmplă ca lucrurile să fie la fel și în realitate.

Pe lângă verificările normale pe partea tehnică ce ar trebui efectuate într-un service autorizat avem la dispoziție și posibilitatea de a afla istoricul unei mașini second.

Dar și aici samsarii auto dau dovadă de creativitate și dacă mașina second nu a fost verificată permanent într-o rețea oficială se pot face diverse modificări.

Cum aflăm istoricul unei mașini second hand de la Registrul Auto Român (RAR)

Pe piața din România activează mai multe companii prin intermediul cărora putem obține un raport pentru o mașină second hand.

Dar de ceva timp și Registrul Auto Român (RAR) a lansat un serviciu specializat pentru cei care intenționează să-și cumpere o mașină second hand.

Raportul de daune poate fi obținut prin intermediul aplicaţiei Istoric Vehicul, disponibilă pe site-ul oficial https://pro.rarom.ro/istoric_vehicul/dosar_vehicul.aspx .

Informaţiile ajung la RAR de la partenerii specializaţi care colectează date de la societăţile de asigurare şi atelierele de reparaţii autorizate.

Prin interogarea din aplicaţia Istoric Vehicul se ofere gratuit o serie de informaţii (valoarea indicată de odometru) și  aflăm dacă pentru autoturismul de care sunt interesați există un istoric cu reparațiile.

Cât costă un raport de daune la RAR

Dacă am parcurs etapa de mai sus și am primit mesaj că pentru mașina second hand pe care vrem să o cumpărăm este disponibil un raport de daune putem să solicităm raportul de daune.

Pentru a accesa aplicaţia, clienţii trebuie să introducă seria de caroserie/saşiu şi o adresă de e-mail validă.

Pentru istoricul de daune al autovehiculului vom fi redirecționați către zona de plată cu cardul, iar apoi se va emite prin e-mail Istoricul de daune.

Costul unui raport de daune emis de Registrul Auto Român este de 35 de lei.

Raportul de daune conţine următoarele informaţii:

1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...