E lege. Casele de pensii, obligate să informeze angajatorul în privința deciziei de pensionare a angajatului

Mihnea Tălău 04.04.2022, 14:38
E lege. Casele de pensii, obligate să informeze angajatorul în privința deciziei de pensionare a angajatului

În urma actului  actul normativ de completare a art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, promovat luni de președintele Klaus Iohannis, casele teritoriale de pensii vor fi obligate să informeze angajatorul în privinţa deciziei de pensionare a angajatului

Obligație nouă pentru casele teritoriale de pensii

Este vorba de pensionarea pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială sau de invaliditate.

Până acum, decizia era comunicată doar persoanei care formulează cererea de pensionare, fără a fi comunicat şi angajatorului faptul că a fost emisă şi nici data emiterii acesteia.

Astfel art. 106 din Legea nr. 263/2010 se completează cu un nou alineat, alin.(5), urmărindu-se instituirea, pentru casele teritoriale de pensii, a obligaţiei de a comunica angajatorului o informare, în termenul prevăzut la art.106 alin. (4), cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pentru pensionarea anticipată sau anticipată parţial ori pentru invaliditate a angajatului său.

„În termenul prevăzut la alin. (4), casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele şi prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum şi data emiterii acesteia”, se arată în legea promulgată de Iohannis.

Categoria de români care poate ieși mai devreme la pensie

Și Legea pensiilor a fost modificată saptamâna trecută și promulgată de către președintele Klaus Iohannis, urmând ca o categorie de români să beneficieze de acum de această nouă măsură.

Pensii 2022. Apare o nouă pensie. Cine o va putea primi începând de astăzi

Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial și persoanele care au lucrat în industria producției de energie electrică si extracției cărbunelui vor putea ieși la pensie mai devreme.

Prevederile noului act normativ se aplică, la cerere, și persoanelor care beneficiază deja de pensie. Acestea vor primi veniturile lunare recalculate începând cu luna următoare celei în care au depus solicitarea. Dacă după recalculare cuantumul pensiei va fi mai mic decât cel inițial, se va păstra suma mai avantajoasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...