E Cod Roşu de vreme rea, în România. Meteorologii nu aduc deloc veşti bune pentru weekend. Zonele afectate

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 14.01.2022, 19:59
E Cod Roşu de vreme rea, în România. Meteorologii nu aduc deloc veşti bune pentru weekend. Zonele afectate

E Cod Roșu de vremea rea. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis această avertizare ce este valabilă până în următoarele ore, în mai multe județe. Altele vor fi sub Cod galben sau portocaliu, pentru ceva mai mult timp. Iată care sunt zonele din România afectate de vânt puternic şi temperaturi foarte scăzute.

Zonele afectate de anunțul ANM: Cod Roșu de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de vânt puternic, valabil până la ora 21.00 la altitudini de peste 1800 de metri, în Suceava.

În intervalul precizat, se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu rafale de peste 145-150 km/h, spulberând zăpada și determinând semnificativ scăderea vizibilității.

Zonele din România sub Cod portocaliu

La munte, în Suceava și în Neamț, este în vigoare și un Cod portocaliu de vânt puternic, până la ora 23.00. la altitudini de peste 1.800 de metri, meteorologii anunță intensificări temporare ale vântului cu rafale de peste 130-135 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilitații.

Potrivit ANM, avertizarea de Cod portocaliu va fi valabilă în intervalul vineri, 14 ianuarie, ora 16:00 – sâmbătă, 15 ianuarie, ora 10:00. În această perioadă se va semnala vânt puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură în zone din mai multe județe, conform hărții de mai jos.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 ianuarie) și în prima parte a zilei de sâmbătă, în zona înaltă (în general la peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi foarte redusă”, a transmis ANM.

E Cod Portocaliu de vremea rea. Zonele din Romania afectate
Zonele din Romania afectate de Codul portocaliu si de cel galben

Unde este Cod galben de vreme rea

De asemenea, conform alertei de la ANM, este Cod galben de vânt, începând de vineri, ora 10:00, până sâmbătă, 15 ianuarie, ora 20:00, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui și Vrancea.

 „În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, viscolind zăpada depusă. În cea mai mare parte a Moldovei vor fi rafale de 55…65 km/h, iar pe arii restrânse 75…80 km/h”, au transmis meteorologii.

Conform avertizării făcute de specialiștii de la ANM, vor fi intensificări ale vântului și în restul zonei de munte, dar și local în sudul, sud-estul și centrul țării. În plus, izolat, în special în noaptea de vineri spre sâmbătă se va forma polei, așa că șoferii trebuie să fie și mai atenți decât de obicei în trafic.

Ce temperaturi sunt așteptate vineri și sâmbătă în România

Meteorologii au anunțat că temperaturile diurne se vor situa vineri în jurul normelor specifice pentru mijlocul lunii ianuarie, în regiunile intracarpatice, şi că în rest acestea vor depăși mediile multianuale. Maximele se vor încadra între -1 și 9 grade Celsius, iar minimele între -5 și 3 grade Celsius.

Totodată, conform meterologilor, vor fi ninsori slabe în zona Carpaţilor Orientali, iar noaptea se vor semnala precipitaţii mixte local în nord, în est, dar și în centru, pe spaţii restrânse.

Sâmbătă, vremea va fi mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă a anului în aproape toată țara, dar în timpul nopții va fi mai frig decât ar trebui în majoritatea zonelor. Concret, maximele vor fi cuprinse între 2 şi 9 grade Celsius, iar cele minime între -10 şi -1 grad Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...