În plină iarnă, Bărăganul este măturat de o furtună de praf. Meteorologii spun că fenomentul este unul rar

Elena Avramescu 13.01.2022, 13:13
În plină iarnă, Bărăganul este măturat de o furtună de praf. Meteorologii spun că fenomentul este unul rar

În plină iarnă, Bărăganul este măturat de furtuni de praf în loc de ninsori abundente și viscol. Acest fenomen neobișnuit pentru această perioadă s-a petrecut între localităţile Padina şi Pogoanele, acolo unde vântul a bătut cu foarte mare putere, astfel că a reușit să ridice tot praful de pe câmp, nemaivăzându-se nimic în zare.

În plină iarnă, Bărăganul este măturat de o furtună de praf

Specialiştii sunt de părere că astfel de furtuni de praf vor deveni din ce în ce mai dese în această zonă a Buzăului, unde terenurile sunt deja distruse.

În ultimii 20 de ani, vremea s-a schimbat radical în România, astfel că iernile geroase, cu munți de zăpadă, sunt istorie. Acum iernile sunt mult mai blânde, iar în loc de ninsori avem mai multe ploi, specialiștii fiind de părere că acesta este efectul încălzirii globale și este numai începutul. Ttrebuie să ne așteptăm să vedem cât mai des tornade și vreme extremă.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, este de părere că anotimpurile se vor schimba radical. Mai multe studii publicate în ultimii ani indică faptul că sezonul de vară se lungește destul de mult, iar sezonul de iarnă propriu-zisă își va scurta durata de la an, la an. Aceste studii mai arată că dacă omenirea va continua să emită din ce în ce mai mult dioxid de carbon, în anul 2100 vara va avea nu mai puțin de 6 luni.

In plina iarna, Baraganul este maturat de o furtuna de praf
Tornada

„E puțin ciudat, pentru că dacă ne gândim că temperatura globală crește, ne-am aștepta să avem mai puține fenomene extreme în timpul iernii, de pildă, să avem precipitații – cum am avut acum – în timpul iernii, dar să nu avem ninsoare.

Lucrurile stau exact invers, pare cumva contraintuitiv, dar schimbările climatice și faptul că creșterea temperaturii este mult mai accentuată în regiunile nordice, în apropierea regiunilor polare, fac ca structurile de vreme să fie perturbate și atunci vom avea, e adevărat, mai puține evenimente severe în timpul iernii, mai puține episoade cu ninsoare severă sau acele valuri de frig.

Însă când acestea se vor produce, vor fi mult mai intense decât ceea ce vedem acum. Deci, mai rare, dar mult mai intense”, a explicat Bogdan Antonescu pentru Digi 24.

Chiar dacă iubitorii de soare și de mare se vor bucura la auzul acestei vești, fenomenul vine cu schimbări dramatice, astfel că valurile prelungite de căldură vor crea condiții propice pentru incendii de vegetație și fenomene extreme, iar agricultura va avea și ea mult de suferit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...