După „nunta anului”, vine DIICOT. Omul de afaceri Cristi Burci, trimis în judecată pentru un prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro

Badea Violeta 20.04.2022, 22:33
După „nunta anului”, vine DIICOT. Omul de afaceri Cristi Burci, trimis în judecată pentru un prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro

Veste proastă pentru omul de afaceri Cristi Burci! Procurorii DIICOT au decis să-l trimită în judecată în dosarul falimentării Romvag Caracal. Hotărârea vine după o anchetă de 6 luni. Prejudiciul se ridică la suma de aproape 33 de milioane de euro. Atât milionarului român, cât și altor șase persoane li se aduc acuzații extrem de grave.

Cristi Burci, trimis în judecată de procurorii DIICOT în dosarul Romvag Caracal

Cristi Burci, în vârstă de 57 de ani, s-a căsătorit, de curând, cu Elena Voinea, în vârstă de 33 de ani. Astfel, omul de afaceri traversa poate cea mai frumoasă perioadă din viața sa, însă fericirea nu a durat prea mult.

Milionarul român a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în dosarul Romvag Caracal, iar cazul acestuia urmează să fie preluat de Curtea de Apel București.

Prejudiciul se ridică la suma uriașă de aproape 33 de milioane de euro. Acuzații grave i se aduc atât omului de afaceri, cât și altor indivizi, printre care s-ar afla și un cetățean german.

Procurorii acuză toate cele șapte persoane de constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

În prezent, patronul ziarului Adevărul și cândva Prima TV se află în afara României, dar a precizat că părăsirea țării nu are legătură cu dosarul în care este implicat.

Cristi Burci
Cristi Burci

Ce se arată în comunicatul trimis de DIICOT

„Prin rechizitoriul din data de 16.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpați (6 cetățeni români și un cetățean german, parte din aceștia având calitățile de președinte consiliu de administrație societate tip holding, director general, director financiar, avocat și practician în insolvență în cadrul unei societăți de insolvență desemnată ca administrator judiciar), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România (între care și o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal cu tradiție în producția de material rulant).

În urma probatoriul administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente.

Această modalitate de a acționa a reprezentat o „politică de management” la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată)”, potrivit informării transmise de DIICOT.

De ce este acuzat omul de afaceri

În perioada ianuarie 2006 – octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administrație au fost efectuate operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul societății vizate de activitatea infracțională, potrivit celor de la DIICOT. Totodată, au fost descoperite:

  • operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor sume de bani importante, reprezentând capitalul de lucru al societății;
  • acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos, fie către firme intra-grup, fie către alte companii pe care unul dintre inculpați le controla;
  • angajarea unui credit bancar sindicalizat de 100.000.000 euro cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...