Ducu Bertzi, despre mitul pălincii: “Un păhărel, la fiecare masă, e binevenit!”. Ce pericole te pasc, dacă depășești doza

Alexandru Catalan 22.04.2021, 19:12

Un păhărel de pălincă, la fiecare masă. Dimineaţă, la prânz şi seara, pălinca e practic nelipsită de pe masa maramureşenilor. Originar din Sighetul Marmaţiei, interpretul de muzică folk Ducu Bertzi (65 de ani) ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre obiceiurile locurilor natale, pe care le păstrează și acum.

Ducu Bertzi, despre mitul pălincii: “Un păhărel, la fiecare masă, e binevenit!”

Ducu Bertzi ne-a povestit despre obiceiul maramureșenilor de a bea, la fiecare masă, câte un pahar cu pălincă: “Şi eu m-am întrebat, uneori, de ce există o asemenea relaţie strânsă între cei din Maramureş şi băutura lor preferată, pălinca. Şi am ajuns la o explicaţie foarte logică, după mine. La noi, în zona aceea de nord a ţării, mâncărurile sunt foarte grase. Și, ce te poate ajuta mai bine la digestie dacă nu un pahar de pălincă?”.

”Se poate începe ziua cu un pahar de pălincă, se poate bea un pahar de pălincă la prânz, când eşti la munca câmpului sau seara, înainte să te retragi”

Apoi a mai adăugat: “Cine a trecut prin Maramureş, măcar pentru câteva zile, a învăţat deja că noi celebrăm viaţa. Ne place să facem totul din suflet, din preaplinul vieţii. Ca atare, fie că mâncăm, fie că stăm la masă, fie că dansăm sau ne bucurăm, orice facem o facem din toată inima. La baza unei stări pozitive generale stau o masă bună şi o pahar de pălincă. Întotdeauna. Noi mâncăm foarte gras, asta da, recunosc. Şuncă afumată, ca la noi la Maramureş, nu prea găseşti. Sau multe alte preparate culinare pe care nu le ştiu foarte bine, dar pe care le-aş recunoaşte dintr-o mie, după miros! Şi atunci, ele au venit la pachet cu câte un pahar de pălincă. Da, se poate începe ziua cu un pahar de pălincă, se poate bea un pahar de pălincă la prânz, când eşti la munca câmpului sau seara, înainte să te retragi”.

Ducu Bertzi, despre mitul pălincii
Ducu Bertzi, unul dintre cei mai buni soliști de muzică folk

Însă, Ducu Bertzi a dorit să facă unele precizări: “Un maramureşean care-şi respectă viaţa consumă un pahar, în fapt, un păhăruţ, maximum două, la masă. Peste săptămână nu se bea mai mult, fiindcă altfel nu-ţi mai vezi de treburile casei, ci de altceva, înţelegeţi la ce mă refer. Desigur, lucrurile stau cu totul altfel când e sărbătoare!”. Ducu Bertzi recunoaşte că pălinca exercită o atracţie specială asupra oamenilor:

“Pălinca mi-a adus mulţi prieteni în viaţă. Un pahar de pălincă poate face multe minuni şi poate întări oameni şi relaţii cum rar vezi prin viaţă. Totul e să ştii să bei cu măsură, repet!”, mai spune el.

Îndrăgitul folkist s-a întors în aceste zile, acasă, în Maramureş, unde mama şi o sora lui vor fi serbate, în Duminica Floriilor. Ca atare, vizita e un bun prilej de a-şi reaminti de vremurile copilăriei. În plus, Ducu Bertzi mai spune că după ce a trecut cu bine de etapa de vaccinare, are motive suplimentare de speranţă. “După povestea îmbolnăvirii cu COVID-19 a prietenului meu Victor Socaciu, când am fost contact direct şi mi-am făcut un test PCR, ce s-a dovedit negativ, am decis că o mică perioadă de relaxare îmi prinde bine. În plus, şi soţia şi sora mea sunt medic, de meserie, aşa că simt de două ori mai mult în siguranţă”, ni s-a mai confesat Ducu Bertzi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI