Drumul spre litoral, un adevărat coșmar. Turiștii, tot mai tentați să aleagă litoralul bulgaresc, grecesc sau turcesc

Ioana Constantin 07.07.2021, 16:47
Drumul spre litoral, un adevărat coșmar. Turiștii, tot mai tentați să aleagă litoralul bulgaresc, grecesc sau turcesc

Drumul spre litoral, un adevărat coșmar. An de an, vacanțele românilor încep cu nervi în trafic și ore pierdute în zadar pe drumurile spre stațiuni. Nu este week-end în care cozile kilometrice formate în sud să nu le strice cheful de vacanță turiștilor. Drumul Național 39 care leagă Constanța de sud este o adevarată redută. Iar variante ocolitoare nu sunt.

Drumul spre litoral, un adevărat coșmar

Autoritățile promit că acestea sunt în plan, însă deocamdată, totul este la nivel de discuții. Până la punerea în practică, turiștii sunt tot mai tentați să aleagă litoralul bulgaresc, cel grecesc sau chiar cel turcesc. Încă de când vin, pe Autostrada Soarelui, exista nenumarate lucrări iar drumul se îngustează, ori este suficientă o simplă tamponare ca să se blocheze totul.

Este însă doar începutul calvarului care atinge apogeul pe Drumul Național 39 care leagă Autostrada Soarelui de sudul litoralului. Practic, de când ieși din Agigea, turiștii trebuie să se înarmeze cu răbdare și nervi de oțel. Se vine din trei benzi și se intră pe una singură, astfel că blocajele sunt inevitabile.

La intersecţia cu drumul spre Techirghiol, apoi la sensul giratoriu de la ieşirea din Eforie Nord, ambuteiajele ţin pe loc şiruri de maşini scurtând timpul de relaxare din sejurul turiştilor şi adăugând nervi, oboseală și stres. Problema nu este una nouă și nici măcar construcția noului pod peste canalul Dunăre-Marea Neagră nu a rezolvat-o pentru că adevatata problemă apare la intrarea în stațiunea Eforie.

Drumul spre litoral, un adevarat cosmar
Drumul spre litoral

Autoritățile promit încă din 2016 soluții. Drumul express care ar lega Tulcea de Vama Veche ar fi o soluție. Acesta ar uşura deplasarea turiştilor şi a localnicilor care circulă cu viteză pe un drum de o singură bandă pe sens. Iar cea de–a doua soluție ar fi un drum nou, modern și rapid care să ocolească zona Techirgiol/Eforie.

Cunoaștem problema, nu e de azi, e de ani. Există acel drum express care ar fi legat sudul județului, de autostradă și de nordul județului. S-au făcut studiile, anul acesta a intrat și în dezbatere. Proiectul este în evaluare la CNAIR iar în septembrie va fi aprofundat proiectul, vorbim de proiectare și scoaterea la licitație. Până în 2023 ar trebui făcut.

Acum avem doua posibilități. Una este centura ocolitoare, pe la Techirghiol. Dar acolo sunt și niste terenuri care ar trebuie expropriate să facem cadastru. A doua variantă există la propunerea primarului de la Eforie, magistrala care n-ar mai necesita despăgubiri sau demolări. Ar fluidiza traficul în acel nod, a spus Mihai Lupu, președintele CJC.

Autorităţile şi-au arătat deja intenţia de a reabilita două rute ocolitoare spre sudul litoralului. Ba chiar promiteau că până în 2019, una din cele două variante ar fi trebuit să fie finalizată. Însă deocamdată nu s-au început lucrările la niciuna. Totul a rămas la nivel de intenții și discuții. Nimic însă concret. În aceste condiții nu ar trebui să ne mire că tot mai mulți români iau drumul străinătății. La bulgari nu doar prețurile sunt mai mici. Vecinii de peste Dunăre au înțeles cât de importantă este infrastructura rutieră și au investit bani mulți. Iar Grecia sau Turcia sunt alte două țări preferate de români atunci când vine vorba de vacanță de vară.

Drumul spre litoral, un adevarat cosmar
Eforie Nord
Urmăriți Impact.ro și pe