Drum liber spre NATO pentru Finlanda. Ungaria a luat decizia luni, 27 martie

Mihnea Tălău 27.03.2023, 21:56
Drum liber spre NATO pentru Finlanda. Ungaria a luat decizia luni, 27 martie

Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care va permite Finlandei să adere la NATO după ce cererea sa va fi ratificată de toate cele 30 de state membre ale alianței, punând capăt unor luni de tergiversări ale partidului de guvernământ Fidesz în această privință. Suedia mai are de așteptat, mai ales că și Turcia amână aprobarea candidaturii acestei țări.

Finlanda tot mai aproape de NATO

Finlanda și Suedia au cerut să adere la alianța militară transatlantică anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Însă procesul a fost întârziat de Turcia și Ungaria.

Deși oferta Finlandei a fost aprobată acum, proiectul de lege suedez este încă blocat în parlamentul ungar, transmite Reuters.

Proiectul de lege privind aderarea Finlandei la NATO a fost adoptat cu 182 de voturi pentru și șase voturi împotrivă, după ce Fidesz a declarat săptămâna trecută că va susține moțiunea.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că și parlamentul turc va începe să ratifice aderarea Finlandei. Dar, de asemenea, a amânat aprobarea candidaturii Suediei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a îndemnat Turcia și Ungaria să ratifice ambele cereri.

Zi istorica pentru NATO. Finlanda si Suedia au depus cererile de aderare

Cum se vede la Budapesta candidatura Suediei

Un vot asupra candidaturii Suediei nu a fost încă programat la Budapesta.

Principalul consilier politic al premierului Viktor Orban a declarat duminică, pe Twitter, că guvernul a susținut aderarea Suediei la NATO și că „acum depinde de parlament să ia o decizie”.

„Unii parlamentari sunt îngrijorați din cauza faptului că oficialii guvernului suedez și-au făcut un obicei din a pune în mod constant la îndoială starea democrației maghiare, insultând astfel alegătorii noștri, parlamentarii & țara în ansamblu”, a scris pe Twitter Balazs Orban, care nu are nicio legătură cu premierul.

Parlamentarii Fidesz acționează în conformitate cu politicile guvernului lui Orban, care și-a întărit controlul asupra partidului.

Ungaria se află în prezent în discuții cu Comisia Europeană, care a blocat plata unor fonduri UE vitale pentru această țară din cauza corupției și a îngrijorărilor legate de erodarea drepturilor democratice de către guvern. Orban neagă acuzațiile.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...