Finlanda, pas important către aderarea la NATO. Președintele turc și-a anunțat decizia. „Ne vom face partea noastră”

Ana Anitoiu 15.03.2023, 22:17
Finlanda, pas important către aderarea la NATO. Președintele turc și-a anunțat decizia. „Ne vom face partea noastră”

Finlanda a făcut un pas important către aderarea la NATO. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în prezent în campanie electorală pentru un nou mandat, și-a anunțat decizia. Președintele finlandez Sauli Niinisto a anunțat, miercuri, că va face o vizită în Turcia, vineri.

Ce decizie a luat Turcia cu privire la aderarea Finlandei la NATO

Decizia președintelui turc cu privire la aderarea la NATO a Finlandei urmează să fie anunţată oficial vineri, în cadrul unei vizite a preşedintelui finlandez Sauli Niinisto.

„Turcii au sperat că voi fi acolo pentru a le primi răspunsul când îşi vor anunţa decizia. Bineînţeles, am acceptat invitaţia şi voi merge pentru a primit expresia intenţiilor lor”, a transmis preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un comunicat.

Recep Tayyip Erdogan, care blochează de anul trecut aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, a lăsat deja de înţeles, miercuri dimineaţă, că va răspunde favorabil „promisiunii” făcute de a permite ca Helsinki să adere la Alianţa Atlanticului de Nord.

„Ne vom face partea noastră, vom respecta promisiunea făcută. Vineri, ne vom întâlni cu preşedintele, vom face ceea ce ne cere promisiunea”, a declarat președintele Turciei.

Cum incearca Finlanda sa convinga Turcia sa sustina integrarea tarii in NATO. Parlamentul de la Helsinki a aprobat cererea de aderare

Finlanda, pas către aderarea la NATO

Finlanda, mai aproape de aderarea la NATO

Aderarea Finlandei la NATO, prezentată în comun cu Suedia în mai 2022, trebuie să fie ratificată de parlamentul turc. Deși nu este cunoscută nicio dată pentru aceasta, rămâne de stabilit dacă votul va avea loc înainte sau după alegerile din Turcia din 14 mai.

Chiar dacă şi Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea Finlandei la NATO, un acord din partea Ankarei pentru Helsinki deschide larg calea pentru ca Finlanda să intre în Alianța Atlanticului de Nord.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a deveni nealiniată militar la sfârşitul Războiului Rece, Finlanda, ţară nordică ce împarte o frontieră cu Rusia, a fost constrânsă la neutralitate de Moscova.

Suedia, într-o situație mai dificilă

Pe de altă parte, pentru Suedia situația este mai dificilă. Ankara are încă obiecții față de aderarea la NATO a acestei țări, acuzând Stockholmul de pasivitate în privinţa „teroriştilor” kurzi care trăiesc pe teritoriul acestei țări.

De altfel, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a spus marţi că în ultimele săptămâni a crescut probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înaintea Suediei. Oficialul suedez a precizat că încă speră ca aderarea Stockholmului să fie încheiată rapid înainte de viitorul summit al NATO, în iulie, la Vilnius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...