Drob de pui ca la bunica. Cea mai simplă rețetă de Paște

Emanuela Pană 11.04.2023, 18:38
Drob de pui ca la bunica. Cea mai simplă rețetă de Paște

Drobul este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Însă, deoarece carnea de miel are un miros specific, multe persoane o evită. Din fericire, există și alte alternative: drob de porc, de vită, de curcan și, bineînțeles, de pui. În continuare, îți prezentăm o rețetă de drob de pui ca la bunica. Pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.  

Preparate tradiționale de Paște 2023 

Învierea Domnului este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători ale creștinătății, adunându-i pe cei dragi: familie, prieteni, colegi sau iubiți în jurul meselor bogate de sărbătoare.  

Pentru a întâmpina cum se cuvine Paștele, gospodinele fac curățenie în toată casa, pregătesc haine noi pentru Duminica Învierii și scot din sertare cărțile de bucate, pentru a pune pe masă preparate care se întrec în aspect, gust și miros. 

Masa de Paște conține, de obicei, preparate tradiționale, precum drobul de miel, pasca, ouăle vopsite și cele umplute, friptura de miel sau cozonacii. Binevenite sunt și sărmăluțele în foi de varză sau viță și borșul de miel.  

Cei cărora nu le place, însă, carnea de miel, dar își doresc să aibă pe masa de Paște acest preparat tradițional, pot încerca anul acesta drobul de pui, o alternativă ușoară și delicioasă.  

Citește și: Drob de miel, rețeta lui chef Sorin Bontea. Trucul prin care îi iese perfect de fiecare dată

Rețetă de drob de pui ca la bunica 

Pentru mulți dintre noi, Paștele este ocazia perfectă pentru a uita câteva zile de siluetă. Există însă și gospodine care încearcă să gătească preparate tradiționale, dar în același timp sănătoase. Prin urmare, rețeta de drob de pui de mai jos este excelentă pentru persoanele care aleg mâncăruri ușoare de Paște 2023. 

Drob de pui ca la bunica
Reteta drob de pui ca la bunica

Drobul se poate face în diverse forme și combinații, unele mai gustoase decât altele, fiind un antreu specific meselor îmbelșugate de Paște. Drobul de pui poate fi gătit însă oricând, deoarece este ușor de făcut, arată foarte bine și are un gust pe măsura așteptărilor.  

În cele ce urmează îți propunem o rețetă de drob de pui ca la bunica, iar dacă o vei urma vei obține un preparat gustos și apetisant. Cu siguranță nu va rezista prea mult pe masă! În plus, odată încercat, vei vrea, cel mai probabil, să îl faci și a doua sau a treia oară.  

Drob de pui ca la bunica, ingrediente 

  • 1 kg de pipote și inimi de pui; 
  • 4 cepe mari tocate; 
  • 2 legături de ceapă verde tocată; 
  • 2 legături de pătrunjel; 
  • 2 legături de mărar; 
  • 3 ouă fierte; 
  • 5 ouă crude; 
  • 6 linguri de ulei; 
  • sare; 
  • piper.  

Drob de pui ca la bunica, mod de preparare 

  1. Se pun la fiert pipotele și inimile cu un praf de sare; 
  2. Se lasă pe foc circa 30 de minute, timp în care se spumează din când în când; 
  3. După fierbere, se lasă inimile și pipotele la răcit; 
  4. Între timp, se pune ulei într-o tigaie, se adaugă ficatul și se lasă să se călească (nu se adaugă sare, deoarece se întărește ficatul); 
  5. Se scot bucățile de ficat din tigaie și în același ulei se pune la călit ceapa (atenție, nu cea verde). Se adaugă puțină sare, astfel încât ceapa să nu se ardă; 
  6. După ce s-a călit ceapa galbenă, se adaugă ceapa verde. Se lasă împreună la călit, până ce se înmoaie ceapa verde; 
  7. Se scoate ceapa din tigaie și se lasă la răcit; 
  8. Când organele s-au răcit, se toacă mărunt cu un cuțit ascuțit; 
  9. Se bat bine ouăle până se omogenizează; 
  10.  Se pun organele într-un bol și se adaugă mărarul și pătrunjelul tocate mărunt, ouăle bătute, ceapa călită, sare și piper, după gust, și se amestecă bine; 
  11.  Se toarnă o parte din compoziția obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt; 
  12.  Se pun ouăle fierte pe lungimea tăvii, în mijlocul drobului, și se adaugă și restul compoziției; 
  13.  Se dă drobul la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute, la foc mediu. 

Vezi și: Cum să faci cel mai bun drob de miel? Rețeta specială a lui Cătălin Scărlătescu, preluată de la bunica lui

Drob de porc, rețetă tradițională  

O altă alternativă pentru drobul de miel este cel din carne de porc, savurat de mulți cu deosebită plăcere în perioada sărbătorilor pascale. Rețeta din rândurile de mai jos, care are la bază măruntaie de porc, mirodenii și verdețuri tocate mărunt, îi va surprinde cu siguranță pe invitați prin gustul său complex și textura sa unică. 

Ingrediente: 

  • 3 rinichi; 
  • 1 ficat mai mare; 
  • 1 plămân; 
  • 6 cepe uscate; 
  • 3 legături de ceapă verde; 
  • 2 legături de usturoi verde; 
  • grăsime de porc; 
  • 7 ouă crude; 
  • 8 ouă fierte; 
  • 1 ou pentru uns deasupra; 
  • sare; 
  • vegeta; 
  • piper; 
  • mărar; 
  • pătrunjel. 

Mod de preparare: 

  • Se curăță și se spală bine toate măruntaiele, în special rinichii, după care se pun la fiert în apă cu sare. Ficatul se adaugă mai târziu, deoarece fierbe mult mai repede; 
  • Se iau măruntaiele de pe foc, iar după ce s-au răcit, se dau prin mașina de tocat carne împreună cu grăsimea de porc, ceapa verde, usturoiul verde și 2-3 felii de pâine înmuiată; 
  • Se toacă mărunt ceapa galbenă și se călește în ulei, apoi se lasă la răcit și se adaugă peste compoziția de măruntaie. Tot acum se încorporează și ouăle bătute, sarea, vegeta, piperul și verdeața tocată mărunt; 
  • Se adaugă câte puțin din zeama rămasă de la măruntaie, până ce se obține consistența dorită; 
  • Se pune amestecul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă drobul e copt în mijloc, iar înainte de a fi gata, se unge cu ouăle rămase.  

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...