Draga Olteanu Matei a murit. Marea actriță avea 87 de ani. Doliu imens în România

Alexandru Râmnic 18.11.2020, 07:41
Draga Olteanu Matei a murit. Marea actriță avea 87 de ani. Doliu imens în România

Draga Olteanu Matei a murit la vârsta de 87 de ani. Marea actriță ajunsese în cursul după-amiezii de vineri, 13 noiembrie, la spitalul Sf. Spiridon din Iași. Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru ea. 

Draga Olteanu Matei a murit la 87 de ani

Draga Olteanu Matei a murit în nopatea de marți spre miercuri, iar teatrul și filmul românesc au pierdut una dintre cele mai reprezentative figuri ale sale. Hemoragie digestivă a fost verdictul medicilor atunci când aceasta a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgențe, iar corpul ei, slăbit nu a putut să reziste.

1956 este anul în care Draga și-a început cariera, într-o piesă de teatru intitulată ”Ziariștii”, la doar câteva luni după ce absovise Institutul de Artă Dramatică ”I.L. Caragiale” din București. Printre rolurile care au făcut-o celebră se numără ”Coana Chirița”, din seria de piese de teatru semnate de Vasile Alecsandri.

În film, Draga va rămâne mereu în memoria românilor prin două roluri memorabile. Unul de comedie pură, apariția fabuloasă pe nume Veta în a doua parte a filmului ”Nea Mărin Miliardar” și prin  ceva total diferit, rolul Păunei, apriga și avara patroneasă de la finele celui de-al doilea război mondial, din ”Patima”, cel mai mare rol al ei.

Decorată de Președinte și de Regină

A jucat ”Cucoana Chirița” și pe scenă, dar și în cinematografe, chiar ea semnând scenariul filmului din 1986 în care a avut rolul principal. Și seria ”Buletin de București” a fost un succes al Dragăi, în rolul mamei Silviei, aterizată mereu pe nepusă-masă din Provincie.

30 mai 2002 a fost data la care Draga Olteanu Matei a primit Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler pentru meritele sale în teatrul și cinematografia românească. Iar în 2014 a fost decorată și cu ”Coroana României” în grad de ofițer la Castelul Peleș.

Draga Olteanu Matei a fost căsătorită de trei ori. ”Primii doi soți m-au înșelat și de aceea i-am părăsit repede”, povestea ea. Din 1970 și până în 2014 i-a fost însă alături al treilea soț, Ion Matei, doctor din Piatra Neamț. Bucureșteancă get-beget, Draga voia de multă vreme să se mute în orașul soțului ei, lucru pe care l-a făcut, în cele din urmă, spre apusul vieții. Ion Matei a murit în 2014. ”Trebuia să mor și eu atunci”, spunea, mereu, după aceea, Draga.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandru Râmnic
Sunt absolvent al Universității Hyperion, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, 2005. În prezent, sunt coordonator content la Impact.ro. În trecut, am fost redactor, social...