Nea Mărin Miliardar e cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Surpriza de pe locul doi

Redacția IMPACT 09.04.2020, 16:18
Nea Mărin Miliardar e cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Surpriza de pe locul doi

Nea Mărin Miliardar este cel mai vizionat film românesc, din toate timpurile, fiind lansat în anul 1979. Regizat de Sergiu Nicolaescu, filmul e unul de comedie și a fost pe placul românilor decenii la rând. În peliculă apar nume sonore de actori, protagonistul fiind Amza Pelea, în rol dublu principal. Filmul a devenit un clasic al genului, primind aprecierea publicului, și a fost vizionat de un număr record de spectatori.

Nea Mărin Miliardar e cel mai vizionat film românesc din toate timpurile

Nu mulți știu că Amza Pellea îl interpretase pe celebrul Nea Mărin și înainte să joace în filmul regizat de Sergiu Nicolaescu. Acesta a debutat la televiziunea națională, prin diverse schițe de comedie, dar se temea că acest gen cinematografic îi va ruina cariera.

De aceea, a făcut aproape un secret că îi regizase aparițiile regretatului actor. ”Lui Sergiu îi era frică de comedie. Da, frică!”, aveau să dezvăluie mai târziu apropiații, despre marele regizor. Totuși, chemarea pentru acest gen a fost una mult prea mare, iar filmul Nea Mărin Miliardar a fost aprobat pentru a vedea lumina sălilor de cinema, pe data de 25 mai 1977. Toate actele i-au fost aprobate marelui maestru, în timpul comunismului, dar cu o condiție: trebuia mai întâi să se ocupe de pelicule ceva mai „serioase”, precum serialul „Independența”, dar și filmul „Pentru patrie”. Bugetul filmului Nea Mărin Miliardar a fost cel de 3.300.000 de lei, iar din peliculă nu au lipsit vedetele vremii.

Nea Mărin miliardar e cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Surpriza de pe locul doi
Nea Mărin Miliardar este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, pe locul 2 fiind pelicula Păcală

De asemenea, a fost adaptat după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea. Totodată, printre actorii de mare calibru care s-au regăsit pe afișul filmului Nea Mărin Miliardar s-au numărat Amza Pelea, cu un rol dublu, Jean Constantin, Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, dar și Puiu Călinescu, alături de mulți alții, din distribuție. Premiera a avut loc pe data de 5 februarie 1979, iar peste ani a strâns un număr record de spectatori, plătitori de bilet, din cinematografe, potrivit statisticilor. Pelicula a fost achiziționată de toate țările socialiste de la acea vreme, fiind și pe placul publicului din Occident.

Top cele mai vizionate filme românești:

5. Neamul Soimăreștilor – 13.046.101 spectatori

4. Dacii – 13.104.510 spectatori

3. Mihai Viteazul – 13.321.377 spectatori

2. Păcală – 14.633.013 spectatori

1. Nea Mărin Miliardar – 14.643.840 spectatori.

Urmăriți Impact.ro și pe