Dr. Anthony Fauci, comparații între variantele Delta și Omicron. Care este mai periculoasă, a spus-o clar

Cătălina Burghelea 10.12.2021, 13:59
Dr. Anthony Fauci, comparații între variantele Delta și Omicron. Care este mai periculoasă, a spus-o clar

Omul de știință american Anthony Fauci a declarat recent că, deși va dura săptămâni pentru a evalua severitatea noii variante Omicron, primele indicații sugerează dacă este mai periculoasă decât Delta sau nu. Vorbind pentru AFP, consilierul medical șef al președintelui Joe Biden a împărțit știrile și necunoscutele despre Omicron în trei domenii majore: transmisibilitate, cât de bine se sustrage imunității de la infecții și vaccinuri anterioare și severitatea bolii.

Ce spune medicul Anthony Fauci despre Omicron

Noua variantă este „în mod clar foarte transmisibilă”, foarte probabil mai mult decât Delta, tulpina globală dominantă actuală, a spus Fauci. Datele epidemiologice din întreaga lume indică, de asemenea, că reinfectările sunt mai mari cu Omicron.

Anthony Fauci, directorul de lungă durată al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), a declarat că experimentele de laborator care au testat potența anticorpilor din vaccinurile actuale împotriva Omicron ar trebui să apară în „următoarele zile, până la o săptămână”.

Comparație cu varianta Delta

În ceea ce privește chestiunea severității, „aproape sigur că nu este mai gravă decât Delta”, a anunțat Fauci. Însă, medicul a adăugat că este important să nu supraevaluăm aceste date, deoarece populațiile urmărite au fost persoane tinere și au mai puține șanse să fie spitalizate.

„Există o sugestie că ar putea fi chiar mai puțin severă, pentru că atunci când te uiți la unele dintre grupurile care sunt urmărite în Africa de Sud, raportul dintre numărul de infecții și numărul de spitalizări pare să fie mai mic decât în ​​cazul Delta.”, a explicat expertul în sănătate, notează France24.

„Cred că va dura încă două săptămâni cel puțin în Africa de Sud, unde varianta a fost raportată pentru prima dată în noiembrie. Pe măsură ce infecțiile cuprind restul lumii, ar putea dura mai mult să vedem care este nivelul de severitate.”, a spus specialistul.

Cel mai pozitiv scenariu vs. cel mai rău

Șeful NIAID a precizat că un virus mai transmisibil care nu provoacă boli mai grave și nu duce la o creștere a spitalizărilor și a deceselor este „cel mai bun scenariu”.

„Cel mai rău scenariu ar fi că nu este doar foarte transmisibil, dar provoacă și boli severe. Apoi un alt val de infecții care nu este neapărat atenuat de vaccin sau de infecțiile anterioare.”, a continuat dr. Anthony Fauci.

„Nu cred că acest scenariu cel mai rău va apărea, dar nu se știe niciodată.”, a punctat expertul.

„Problema noastră reală este Delta”

Tulpina Delta rămâne „problema reală” a americanilor iarna aceasta, a dezvăluit, joi, omul de știință pentru editura de presă McClatchy.

„Lumea continuă să vorbească despre un val de iarnă cu Omicron. Încă avem peste 100.000 de cazuri pe zi.”, a mai spus acesta, referindu-se la Delta.

„Avem în jur de 50.000 de oameni în spitale. Avem aproape 1400 de decese pe zi. Cred că ar trebui într-adevăr să ne concentrăm mai bine asupra problemei noastre reale, iar problema noastră reală acum este Delta.”, potrivit lui Fauci.

Ce-l îngrijorează pe expertul american

În SUA se constată deja o nouă creştere a numărului de cazuri, a avertizat expertul. Anthony Fauci a semnalat că 60 de milioane de americani nu sunt încă imunizați şi a recunoscut că nu îşi explică de ce o parte atât de mare din populaţie nu şi-a făcut un vaccin.

„Este într-adevăr o situaţie nefericită şi un comentariu trist despre ţara noastră că avem o epidemie istorică, care a omorât deja peste 780.000 de americani, iar cel puţin cinci milioane şi poate de două ori pe atâţia în toată lumea şi din motive inexplicabile – dar poate explicabile prin ideologia politică, faptul că avem oameni care refuză să se vaccineze.”, a conchis celebrul medic.

Urmăriți Impact.ro și pe