Două probe noi dacă vrei să obții permisul auto. Le faci la școala de șoferi, iată proiectul

Iancu Andreea 30.12.2021, 08:48
Două probe noi dacă vrei să obții permisul auto. Le faci la școala de șoferi, iată proiectul

Vești importante pentru viitorii conducători auto. Un proiect de lege depus la Senat propune două probe noi, care ar urma să fie introduse printre cursurile predate la școala de șoferi, dacă vrei să obții permisul de conducere. Acestea vizează un aspect extrem de important în țara noastră și speră să scadă rata accidentelor mortale de pe șoselele din România.

Ce probe noi ar trebui să susții dacă vrei să obții permisul auto

O nouă propunere legislativă ar putea să schimbe cursurile efectuate de viitorii conducători auto la școala de șoferi. Cei care își doresc să obțină permisul auto ar urma să susțină noi probe obligatorii, dacă proiectul de lege care a fost depus la Senat de către parlamentarii USR este aprobat. Aceștia consideră că viitorii șoferi ar trebui să urmeze în mod obligatoriu cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor pentru a obține permisul auto.

Astfel, fiecare școală de șoferi ar trebui să includă în programele de predare și cursurile de conducere defensivă și de acordarea a primului ajutor. Ele vor fi obligatorii doar pentru cei care își doresc permis auto în viitor, dar vor trebui urmate și de către șoferii care se aleg cu permisul de conducere suspendat. Pentru a-și recăpăta dreptul de a conduce, aceștia din urmă vor trebui să treacă testele de conducere defensivă și prim-ajutor.

Ce noi probe ar putea fi introduse la școala de șoferi dacă vrei să obții permisul auto
Modificări importante pentru obținerea permisului de conducere, susținute de proiectul legislativ

Costurile pentru cursurile școlilor de șoferi ar putea crește

Totodată, propunerea legislativă ar urma să stabilească suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care nu plătesc amenzile de circulație într-o anumită perioadă de timp. Proiectul de lege care ar urma să modifice OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice susține că un curs de conducere defensivă reprezintă „cursul teoretic şi practic prin care conducătorii auto şi candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere auto învaţă să conştientizeze şi să identifice riscul pe care îl implică circulaţia pe drumurile publice, se informează cu privire la comportamentul vehiculelor în situaţii critice şi cu privire la modul corect de a reacţiona în vederea ieşirii din aceste situaţii, învaţă să adopte o atitudine defensivă menită să prevină apariţia conflictelor sau a situaţiilor limită în timpul conducerii autovehiculelor pe drumurile publice.”

Dacă proiectul de lege este adoptat, școlile de șoferi vor elibera diplome de absolvire a cursurilor de conducere defensivă și de prim-ajutor. Acestea vor avea atașate și înregistrări audio-video care să probeze efectuarea orelor. Aceste noi proceduri, care vor fi stabilite prin ordin al miniștrilor Transporturilor, respectiv Sănătății, ar putea duce la majorarea costurilor pentru efectuarea cursurilor auto.

Pe de altă parte, modificările legii circulației va aduce o nouă evidență a poliției rutiere. Oamenii legii ar urma să analizeze comportamentul noilor șoferi absolvenți de cursuri de conducere defensivă și prim-ajutor și vor stabili dacă aceștia au fost implicați în accidente rutiere. Se va forma astfel un mecanism de verificare a eficienței noilor discipline.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...