Două nave comerciale lovite de rachete sau mine în Marea Neagră în apropiere de portul Odesa

Mihnea Tălău 03.03.2022, 16:38
Două nave comerciale lovite de rachete sau mine în Marea Neagră în apropiere de portul Odesa

O navă de marfă deținută de Estonia s-a scufundat joi în largul principalului port ucrainean Odesa de la Marea Neagră, la câteva ore după ce o navă din Bangladesh a fost lovită de o rachetă sau o bombă într-un alt port, subliniind pericolul tot mai mare pentru transportul maritim comercial în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Navă estoniană scufundată în apropierea portului Odesa

Multe firme de transport maritim au suspendat cursele către porturile afectate din Marea Neagră și alte terminale din Ucraina, iar primele de asigurare pentru călătorii au crescut în ultimele zile. Cel puțin trei nave comerciale au fost lovite de proiectile începând cu 24 februarie, informează Reuters.

Doi membri ai echipajului de pe cargoul Helt, sub pavilionul Insulelor Marshall și deținut de estonieni, se aflau într-o plută de salvare pe mare, în timp ce alte patru persoane au fost date dispărute, a declarat pentru Reuters Igor Ilves, directorul general al managerului Vista Shipping Agency, cu sediul în Tallinn.

„Nava s-a scufundat în cele din urmă. Doi dintre membrii echipajului sunt într-o plută pe apă, iar alți patru sunt dați dispăruți. Nu știu unde se află în acest moment. Este o mare problemă – nimeni nu îi poate ajuta. Ucrainenii nu pot merge pe mare pentru că este sub control rusesc”, a declarat Ilves, completând că nava ar fi putut lovi o mină.

Potrivit afirmațiilor sale, echipajul era format din patru cetățeni ucraineni, un rus și un belarus.

Nord-vestul Mării Negre a devenit o zonă nesigură

Centrul de Transport Naval al NATO a avertizat miercuri că există un risc ridicat de daune colaterale asupra navigației civile în partea de nord-vest a Mării Negre, care includea și mine.

„Există mai multe rapoarte din surse deschise despre nave civile care au fost lovite direct sau indirect ca urmare a actelor de război în nord-vestul Mării Negre, în apele teritoriale ucrainene și în apele internaționale adiacente .Navigația civilă este încurajată să dea dovadă de prudență și să fie în alertă maximă în zonă”, a precizat NATO.

În noaptea de miercuri spre joi, o rachetă sau o bombă a lovit un cargobot deținut de Bangladesh în portul Olvia din Marea Neagră, ucigând unul dintre membrii echipajului, iar eforturile erau în curs de desfășurare pentru a-i salva pe ceilalți de pe navă, a declarat joi proprietarul acesteia.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...