Doru Stănculescu a murit. Prea puţini români ştiu asta. Ce a proiectat cântăreţul pentru Casa Poporului

Stan Filon, Dragos Ștefănescu 23.08.2021, 19:07
Doru Stănculescu a murit. Prea puţini români ştiu asta. Ce a proiectat cântăreţul pentru Casa Poporului

Lumea muzicii este din nou în doliu, după moartea celebrului folkist Doru Săndulescu. Acesta a murit la vârsta de 71 de ani. A fost membru fondator al Cenaclului Flacăra, a obţinut marele premiu al Festivalului „Primăvara Baladelor“ în 1973, dar a primit și marele premiu pentru întreaga carieră la Festivalul Naţional de Muzică Folk „Om bun“, în 1996. Puțini știu, dar folkistul Doru Săndulescu a fost și un arhitect foarte talentat.

Doru Stănculescu a murit

Doru Săndulescu și-a lăsat amprenta asupra folkului românesc, dar și a arhitecturii. Unul dintre proiectele care i-au mers la inimă a fost Casa Poporului, asupra căreia și-a lăsat și el amprenta. Era tânăr talentat și a fost selectat să deseneze stâlpii balcoanelor de la Casa Poporului.

”Am lucrat cu plăcere la mai multe proiecte. Am făcut o fabrică de jucării la Oradea, locuinţe personale… În Franţa am lucrat la proiectarea a 11 spitale – nu singur, cu echipele. Inclusiv la Casa Republicii am lucrat în România, care aşa se numeşte în toate actele, nu Casa Poporului. Baluştrii (n.r. – stâlpi de balustradă) de la balcoane sunt desenaţi de mine iniţial. Pe vremea aceea lucram la Marmura (n. r. – Fabrica Marmura din cartierul Bucureştii Noi). Inclusiv Sala Parlamentului este îmbrăcată în marmură după proiectul meu. Proiectul de suflet nu l-am făcut încă, dar îl am în cap: casa visurilor mele”, mărturisea talentatul arhitect într-un interviu acordat în 2012 pentru Adevărul.

Doru Stanculescu a murit
Doru Stanculescu a murit

Nu și-a vândut piesele

Doru Săndulescu a fost primul folkist care a apărut la televizor, dar și primul din România care a scris muzică de lungmetraj. ”Am fost primul folkist din România care a apărut la televizor, în urmă cu exact 42 de ani – sfârşitul anului 1970. Sunt şi primul folkist care a realizat muzică de lungmetraj, pentru două filme: „Porţile albastre ale oraşului“, în regia lui Mircea Mureşan, şi „Ultima noapte a singurătăţii“, în regia lui Virgil Calotescu”, se lăuda artistul.

Era uimit că mulți tineri talentați nu își compun propriile piese, ci cântă piesele altora. Pentru el, piesele scrise de el erau ca și copiii săi. Cineva a vrut să-i cumpere,la un moment dat, piesele, în Franța. Nici nu a vrut să audă despre așa ceva.

”Chiar mi-a propus la un moment dat un francez să-mi vând piesele, adică să nu mai fie ale mele. M-am gândit: „Cum adică, «Ai, hai» să nu mai fie al meu? E sufletul meu. Piesele mele sunt copiii mei, cum adică să-i vând?“. Nu am acceptat”, mai mărturisea artistul.

Doru Stănculescu a murit, luni, la vârsta de 71 de ani. A fost găsit fără suflare în propria sa locuință. Tristul anunța a fost făcut de Eugen Avram. ”Mi-e foarte greu să vă dau vestea asta. Stanculescu Doru-Emil a plecat azi dimineață să se întâlnească cu bunii lui prieteni Dan Andrei Aldea, Vali Sterian şi alții. Primeşte-l Doamne şi veghează-i veşnica odihnă. O pierdere uriaşă!”, a anunțat Eugen Avram.

Urmăriți Impact.ro și pe