Doliu în muzica folk din România. Doru Stănculescu a murit la 71 de ani

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 23.08.2021, 17:50
Doliu în muzica folk din România. Doru Stănculescu a murit la 71 de ani

Este doliu în muzica folk din România. Doru Stănculescu a murit, luni, la vârsta de 71 de ani. Din primele informații, artistul a fost găsit fără viață în locuința sa.

Doru Stănculescu a murit

Anunțul a fost făcut de Eugen Avram. Cântărețul și instrumentistul de muzică folk Doru Stănculescu a murit la 53 de ani de când a debutat cu piesa ”Ion Crâșmaru”, pe versuri de Octavian Goga.

”Mi-e foarte greu să vă dau vestea asta. Stanculescu Doru-Emil a plecat azi dimineață să se întâlnească cu bunii lui prieteni Dan Andrei Aldea, Vali Sterian şi alții. Primeşte-l Doamne şi veghează-i veşnica odihnă. O pierdere uriaşă!”, a anunțat Eugen Avram.

Doliu în muzica folk din Romania. Doru Stănculescu a murit la 71 de ani
Doru Stănculescu

Doru Stănculescu, despre șlagărul ”Ecou de romanță”

Doru Stănculescu a fost cel care a realizat muzica pentru filmul ”Porțile albastre ale orașului”, din 1974, regizat de Mircea Mureșan. Primul său material discografic a fost un single editat în 1970 de casa de discuri Electrecord.

Artistul a apărut la Televiziunea Română cu piese printre care se numără: ”Ecou de romanță”, ”Șambala”, ”Ion Vodă Cumplitul”, ”Fără petale” și ”Ai, hai…”. Despre prima dintre aceste melodii, devenită șlagăr, artistul a vorbit în urmă cu opt ani. El a fost membru fondator al Cenaclului Flacăra, la care a participat până la desființarea acestuia.

“Într-o zi am primit cadou un capodastru de la Mihai Dumbravă. De bucurie, m-am dus acasă şi l-am pus pe chitară. Am început să fluier şi mi-a ieşit melodia pe care am aşezat-o pe versurile lui Bacovia. Mi-a plăcut foarte tare, deşi era mai mult de muzică uşoară… După două săptămâni m-am dus acasă la Mihaela (Mihaela Mihai, sora lui, n.r.). Era ziua ei şi am început să cântăm…

Când a auzit piesa, i-a plăcut imediat. A doua zi m-a chemat la radio să o înregistrăm. Inginer de sunet era Bogardo. Doamna din studio mi-a şoptit la ureche: «Uite, ce invidios e Bogardo: a spus că piese dintr-astea compune o sută la un pol!». În sinea mea, mi-am spus că avea dreptate… Când mergeam pe stradă şi auzeam ţiganii fluierând îmi venea să intru în pământ de ruşine… Ajunsesem să mă fredoneze ţiganii!

Dar asta e! «Ecou de romanţă» a fost şlagărul anului 1970. Însă, când am luat de la Uniunea Compozitorilor 7.300 de lei, mi-a mai trecut ruşinea.”, a povestit Doru Stănculescu în anul 2013.

Urmăriți Impact.ro și pe