EXCLUSIV

Dorința Elenei Udrea de a-și aniversa fiica în libertate e aproape imposibil de îndeplinit. Avocata fostului ministru: „O decizie a îngreunat și mai mult”. EXCLUSIV

Cristian Botez 16.09.2022, 15:39
Dorința Elenei Udrea de a-și aniversa fiica în libertate e aproape imposibil de îndeplinit. Avocata fostului ministru: „O decizie a îngreunat și mai mult”. EXCLUSIV

Pe 13 septembrie, fix la ora 18.23, Elena Udrea, deținută în penitenciarul de femei de la Târgșor, județul Prahova, unde execută o pedeapsă cu închisoarea de șase ani, sentință data în 2018 în cazul „Gala Bute”, a postat, pe pagina ei de socializare, prin intermediar, un text emoționant, un apel, de fapt, către autoritatea penitenciară, de a fi lăsată să-și vadă fetița, pe Eva, care va împlini curând 4 ani.

Dorința Elenei Udrea de a-și aniversa fiica în libertate e aproape imposibil de îndeplinit

Textul, plin de emoție, dar și de disperare, a făcut rapid înconjurul mass-media românești. „ Stau de cinci luni departe de copilul meu pentru ca sunt ilegal în pușcărie, deoarece niște judecători au decis abuziv, pe de o parte, să nu aplice în dosarul meu o decizie a CCR”, a scris fostul ministru al Turismului, Elen Udrea, pe pagina sa.

„Tot timpul pe care legea mi-l permite îl aloc întâlnirilor cu fetița mea, toate vizitele și toate minutele de convorbiri telefonice zilnice le păstrez pentru ea. A învățat că vorbitul nostru la telefon este limitat, așa că îmi spune mereu să mai păstrez câteva minute să o mai pot suna și înainte de culcare. Ceea ce uneori nu se mai întâmpla pentru ca trebuie sa mai vorbesc și cu avocații. M-am luptat să pot sa îmi țin copilul în brațe după ce patru luni nu l-am văzut deloc. Legea stupidă obligă copiii să își vadă mamele deținute din spatele unui “dispozitiv de protecție”. Cu ajutorul Avocatului Poporului, până la modificarea Legii, am obținut o derogare de la conducerea ANP, astfel ca acum mamele se întâlnesc cu copiii lor fără geamul despărțitor”.

Dorinta Elenei Udrea de a-si aniversa fiica in libertate e aproape imposibil de indeplinit
Avocata Silvia Uscov (foto) spune ca dorinta Elenei Udrea de a-si aniversa fiica in libertate e aproape imposibil de indeplinit

ANP ridică zid între Elena Udrea și fiica sa, Eva

„Acum mă lupt sa îi pot fi alături Evei la ziua în care împlinește 4 ani, fără sa fie obligată să vină la pușcărie ca să fie cu mine. Cred că nicio mamă nu își dorește pentru copilul ei să-și aniverseze 4 ani de viață la închisoare. Legea permite ieșirea din penitenciar a deținuților pentru a menține relația cu familia(…), dar procedura de acordare a acestei permisiuni a fost complicată prin decizia conducerii ANP, devenind foarte greu de pus în practică. Trebuie ținut cont de nevoia copiilor de a avea mama alături cât mai mult timp posibil, mai ales la vârsta formării psihoemoționale a acestora”.

Avocat Silvia Uscov: „Cererea Elenei Udrea de a-și vedea fetița în libertate, îngreunată de ANP”

Reporterul IMPACT.RO a solicitat avocatei Silvia Uscov, unul din apărătorii Elenei Udrea, un punct de vedere, câteva considerații juridice  în legătură cu acest apel al Elenei Udrea, cu situația în care clienta sa se află în acest moment.

 „Doamna Elena Udrea dorește să își poată vedea fiica în afara penitenciarului atunci când aceasta împlinește 4 ani și în acest sens a depus o cerere”, a declarat în exclusivitate pentru IMPACT.RO, avocata Silvia Uscov. ”Condițiile de aprobare ale unei astfel de cereri sunt foarte greu de îndeplinit. La actuala lege de executare a pedepselor privative de libertate a venit și o decizie a ANP, care le-a îngreunat și mai mult, făcând aproape imposibil ca deținuții părinți să-și poată vedea copiii în afara penitenciarului.

Problema este că aceștia nu își doresc să primească permisiunea de ieșire din penitenciar pentru alt motiv decât pentru a avea o relația cât de cât apropiată și sănătoasă cu copiii lor, chestiune față de care există numeroase recomandări internaționale care trebuie respectate de România, ca parte semnatară a unor convenții în acest sens. S-a subliniat în repetate rânduri și beneficiul pentru copii al unor astfel de măsuri, deoarece îi ajută să se dezvolte normal și este un factor care previne delincvența juvenilă”, a declarat avocata Silvia Uscov.

În Italia și Franța, părinții deținuți pot executa pedeapsa în libertate, dacă au copii sub 10 ani

Avocata Elenei Udrea a făcut referire și la legile altor state europene civilizate, care vizează relația dintre părinții, și în special a mamelor deținute cu proprii copii.

„Dacă noi ne zbatem în România să obținem chiar și câteva zile pe an cu propriul copil, în state ca Franța și Italia părinții care au în îngrijire un minor până în 10 ani pot să execute pedeapsa integral sau parțial în libertate, tocmai pentru a proteja aceste relații. De ce nu putem prelua și astfel de măsuri benefice societății în România este de neînțeles pentru mine, ca avocat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune în jurisprudența sa că respectarea CEDO nu se oprește la poarta penitenciarului și, în general, persoanele private de libertate continuă să beneficieze de toate drepturile și libertățile fundamentale garantate de CEDO, cu excepția dreptului la libertate, în cazul în care detenția impusă în mod legal intră în mod explicit sub incidența art. 5 CEDO.

„Trebuie reparată încălcarea drepturilor deținuților în raport cu copiii lor”

Așa că, în plus, ar fi de menționat și faptul că doamna Elena Udrea stă în prezent într-o detenție nelegală, fiind condamnată atât în fond, cât și în apel de instanțe care nu erau în compunerea prevăzută de lege. Mai mult decât atât, contestația în anulare formulată de aceasta a fost respinsă cu încălcarea atât a Constituției României, cât și a drepturilor garantate prin Carta Drepturilor Fundamentale a UE, dar și a celor protejate prin CEDO.

Avem posibilitatea să reparăm această detenție nelegală prin mecanismul justiției și avem posibilitatea să reparăm încălcările drepturilor tuturor deținuților în relația cu copiii lor printr-o modificare a condițiilor de a avea acces la permisiunea de ieșire din penitenciar. Trebuie doar să se dorească acest lucru”, mai spune apărătorul.

Răspuns la solicitarea IMPACT.RO către ANP, în așteptare

Reporterul IMPACT.RO a solicitat directorului general al Autorității Naționale a Penitenciarelor, comisar șef de Poliție penitenciară dr. Dan Halchin, o declarație și explicații legate de această situație a Elenei Udrea, despre solicitarea acesteia de a-și vedea în libertate fetița când aceasta va împlini 4 ani, dar și despre mecanismele ANP care îngreunează sau chiar pun stavilă dorințelor mamelor deținute în unitățile penitenciare de a-și vedea în libertate copiii, la anumite intervale de timp, cel puțin.

Articolul va fi completat cu răspunsul ANP de îndată ce va fi furnizat redacției IMPACT.RO

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...