Doneţk şi Harkov, ținta unor noi atacuri ale Rusiei: „Localităţile apropiate de linia frontului sunt constant sub bombardamente”

Elena Avramescu 09.12.2022, 08:44
Doneţk şi Harkov, ținta unor noi atacuri ale Rusiei: „Localităţile apropiate de linia frontului sunt constant sub bombardamente”

Clipe grele pentru ucraineni, în contextul războiului dus de Rusia în țara lor. În urmă cu numai o zi, armata ucraineană a declarat că aşezările din estul regiunii Doneţk şi nord-estul regiunii Harkov au fost ţinta unor atacuri dure ale ruşilor, notează CNN.

Doneţk şi Harkov, atacate intens de Rusia

„Sunt peste 20 de atacuri de la lansatoare de rachete multiple ruseşti asupra poziţiilor trupelor noastre şi aşezărilor de pe linia frontului”, a declarat Armata.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a relatat că forţele ruseşti menţin linia frontului de-a lungul graniţei dintre regiunile Harkov şi Lugansk, astfel că au bombardat aproape sute de aşezări în cursul zilei de joi.

Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei militare regionale din Harkov, a ținut să vorbească pentru televiziunea ucraineană, unde a povestit că în mai multe părţi din nordul Harkovului, fiind oraşele recent recuperate de forţele ucrainene, în apropiere de graniţa cu Rusia, bombardatele sunt la ordinea zilea.

„Localităţile apropiate de linia frontului din sectorul Kupiansk sunt constant sub bombardamente. Avem destule forţe şi mijloace în această şi în alte regiuni pentru a respinde duşmanul”, a spus acesta.

Război Ucraina Universitatea Pedagogică din Harkov, distrusă de ruşi. Steagul ucrainean a fost instalat din nou pe Insula Șerpilor
Donetk si Harkov, atacate intens de Rusia

Și linia frontului din Doneţk continuă să fie bombardată intens în 20 de zone, după cum a notat Armata, mai precis în jurul Bakhmut şi Avdiivka. Se pare că luptele din regiune sunt acum doar un război de uzură, în care sunt incluse atacuri cu mortiere, cu tancuri, artilerie, dar şi explozibili aruncaţi din drone.

Recent, Statul Major a ținut să confirme că în regiunile din sud Zaporojie şi Dnipro, 22 de aşezări au fost atacate, dintre care două au fost lovite de aeronave ruseşti. Nu trebuie uitate nici atacurile tancurilor şi artileriei ruseşti în aproape 20 de aşezări din zonele recent eliberate ale regiunii Herson, de pe malul vestic al fluviului Nipru.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o nouă amenințare pentru Rusia

După ce joi seara a decorat post-mortem patru poliţişti care au fost ucişi de explozia unor mine în regiunea Herson, președintele ucrainean a declarat că „teroarea minelor” va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina.

„Sunt sigur. Acest lucru se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiune – teroarea minelor, care este chiar mai crudă şi mai meschină decât cea cu rachete, pentru că nu există un sistem anti-mină care să distrugă cel puţin o parte din ameninţare, aşa cum face apărarea noastră aeriană”, a spus Zelenski în mesajul său video transmis ca în fiecare seară ucrainenilor.

Volodimir Zelenski a ținut să vorbească și despre decretele pentru decorarea post-mortem a patru poliţişti ale căror vieţi au fost curmate de minele ruseşti în regiunea Herson.

„Au făcut totul pentru siguranţa ucrainenilor. Se întorceau după îndeplinirea uneia dintre sarcinile lor, au scos arme şi muniţii dintr-o ascunzătoare a ocupanţilor, multe dintre ele fiind lăsate în regiunea Herson, când poliţiştii au dat peste mine-capcană”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Zelensi consideră că aceasta este doar o formă de teroare rusă cu care ucrainenii se vor confrunta pe viitor, astfel că există mai multe de 70 de mii de kilometri pătraţi de teritoriu periculos.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...