Domeniul în care România a devenit o putere la nivel mondial. E singura țară din lume care a obținut acest rezultat

Ana Anitoiu 31.08.2021, 08:16
Domeniul în care România a devenit o putere la nivel mondial. E singura țară din lume care a obținut acest rezultat

România a devenit o putere la nivel mondial într-un domeniu. Un organism internațional i-a acordat ratingul ”excepțional” pentru reușita sa. Este singura țară din lume care a obținut acest rezultat.

În ce domeniu a devenit România o putere

Organismul internațional Geoglam folosește un sistem planetar de sateliți prin care supraveghează evoluţia recoltelor din toată lumea. Acesta i-a acordat României ratingul ”excepţional” pentru producţia agricolă din acest an.

Conform Economica.net, România este singura ţară din lume care a primit acest rating în 2021, după ce toate culturile de pe teritoriul ei au fost evaluate cu ”excepțional”.

”Putem considera că acesta este un moment de referinţă pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel Excepţional readuce în atenţia lumii potenţialul agriculturii din ţara noastră.

Totodată, reprezintă un bun prilej de conştientizare şi recunoaştere a rolului şi contribuţiei fermierilor în asigurarea siguranţei alimentare”, a spus Cezar Gheorghe, analist consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români.

Domeniul in care Romania a devenit o putere la nivel mondial. E singura tara din lume care a obtinut acest rezultat
Muncitori in agricultura

România, locul I într-un clasament la nivelul Uniunii Europene

De altfel, potrivit directorului executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, România este ţara care a înregistrat cea mai impresionantă creştere de producţie şi randament în agricultură din Uniunea Europeană, în ultimul deceniu.

”Irigaţiile reprezintă factorul esenţial pentru ca România să-şi atingă potenţialul în agricultură. Doar cu o gestiune integrată a apei se va asigura utilizarea resursei pentru agricultură şi protejarea mediului.

Este necesară o planificare multianuală pentru asigurarea irigaţiilor (sistem naţional şi proiecte locale) şi desecării, în baza strategiei integrate a apei.”, a explicat el.

Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români a atras atenția că este nevoie de politici și programe pentru susținerea creșterii profitabilității și performanței în agricultură, iar irigațiile au un rol-cheie în eliminarea riscului de pierdere a recoltelor și a plății prin despăgubiri.

El a precizat că în 2020, anul izbucnirii pandemiei de coronavirus, Guvernul României a alocat din bugetul național despăgubiri în valoare de 850 milioane de lei în domeniul agriculturii.

Astfel, Clubul Fermierilor Români a propus să fie elaborată o strategie națională de gestiune integrată a apei şi solului pentru agricultură ce va asigura cadrul pentru un program multianual de investiţii publice. Scopul va fi modernizarea sistemului de irigaţii din țară şi susţinerea programului referitor la proiectele locale de irigaţii.

Geoglam este un program internaţional ce a fost lansat în urmă cu 10 ani de ministerele agriculturii din ţările G20. Obiectivul este folosirea observării Pământului pentru argumentarea hotărârilor, demararea acţiunilor şi elaborarea de politici în domeniul  agriculturii durabile și securităţii alimentare.