Agricultura dobrogeană e pe mâini bune. Robotul care tratează culturile de câmp, inventat de nişte elevi

Elena Avramescu 21.05.2021, 18:56
Agricultura dobrogeană e pe mâini bune. Robotul care tratează culturile de câmp, inventat de nişte elevi

Agricultura dobrogeană este pe mâini bune. Un grup de elevi e la colegiul Dimitrie Leonida din Constanța revoluționează cercetarea în domeniul tehnologiei. Cu ajutorul unor sponsori dar cu foarte mult efort si ore de munca, acestia au reusit sa creeze robotul care tratează culturile de câmp.

Robotul care tratează culturile de câmp, inventat de nişte elevi din Constanța

Experiența ultimilor ani a demonstrat că pentru a face față provocărilor din domeniul agriculturii, cei care activează în acest domeniu ar trebui să coopereze cu cei pentru care inventica si tehnologia nu mai au de mult secrete. Printre ei sunt si elevii de la cercul de Robotică al liceului constănțean, care au dezvoltat un proiect extrem de ingenios pentru agricultură. Au primit sprijin si din mediul privat iar acum au convingerea că vor reusi să obțină și un premiu la o competiţie importantă la care vor participa peste o luna de zile.

Concret vorbim despre un prototip de robot care poate depista şi trata culturile cu probleme din câmp. Este vorba despre proiectul ”Sistem Inteligent de Identificare şi Tratare cu Aplicabilitate în Agricultura de Precizie”. Practic aparatul îi va ajuta pe agricultori  să eficientizeze stropirea recoltelor cu substanţe fitosanitare, printr-un sistem inteligent de recunoaştere şi tratare a plantelor. Robotul identifică plantele la nivelul solului, le diferenţiază între plante de cultură şi buruieni, identifică plantele de cultură bolnave, apoi determină stropirea buruienilor sau a plantelor care au nevoie de tratament. Robotul poate fi folosit atunci când cultura este mică, el deplasându-se la o distanţă mică faţă de sol. Poate fi ataşat şi de tractorul clasic. Fiecare rând are o matrice de patru duze puse în linie prin care se realizează stropirea cu substanţele fitosanitare.

Robotul care trateaza culturile de camp, inventat de niste elevi din Constanta
Robotul care trateaza culturile de camp, inventat de niste elevi din Constanta

Cum funcționează robotul agricol

“Este un sistem agricol inteligent autonom, care are rolul de a reduce poluarea provenită de excesul de pesticide. Are o cameră video care preia informatiile,vede fiecare rând de plante, camera detectează plantele dăunătoare, apoi exista o matrice care care menține o luminare constantă a plantei, informațiile ajung în panoul de comandă care proceseaza imaginile, folosind o inteligență artificială, identifică plantele și stropește strict planta daunătoare. Lucram de cativa ani la acest proiect. S-au investit 300 de ore de munca și va mai fi nevoie de 10 ori pe atât ca să funcționeze totul perfect”, ne-a declarat Vlad Daniel Leu, unul dintre inventatorii elevi.

Ideea elevilor din cercul de robotică este mai veche şi a plecat de la constatarea că stropirea culturilor agricole în sistem avio duce la o poluare extrem de mare si foarte greu de controlat. Asa a apărut  prototipul  de stropire inteligentă a culturilor, care să protejeze şi mediul în acelaşi timp.

Cu gândul la protecția mediului

 “Totul a început acum doi ani, eram în căutarea unui proiect pentru a merge la concursuri și doream un proiect școlar pentru reducerea poluării. Am găsit această variantă. În agricultură stropirea se face avio. Norii produși de aceste substanțe s-au găsit și a polul Nord. Si așa a venit ideea, cu ajutorul acestui sistem se reduce substanța cu 90 %.. Am facut prototip, am mers și am înscris acest proiect la concurs și am fost selectați în finala consursului. Trebui să terminam robotul într-o lună. Speram ca totul să fie bine. Copiii sunt implicați în acest proiect și speram să îl ducem pană la capăt”, ne-a declarat Marius Dumitrescu, profesor.

Nu le-a fost usor deloc să ajunga la stadiul în care se află acum și recunosc ca daca nu ar fi obținut ajutor din mediul privat, nu ar fi reușit să răzbată. Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea și-a dat seama de potențialul elevilor dar mai ales de eficaccitatea  unui astfel de robot și le-a oferit calculatorul performant de care aveau nevoie. Si nu numai. Asociația va continua să îi ajute și cu alte materiale necesare pentru ca robotul să funționeze la cei mai înalți parametrii.

Elevii nu au de gând să se oprească aici

”Sunt extrem de binevenite aceste proiecte, cercetarea a fost uitata si nu a mai fost finațată. Asociața noastră a considerat oprtună implicarea în acest domeniu, în dezvoltarea proiectului elevilor de la Dimitrie Leonida. Prototipul elevilor constănțeni este prietenos cu mediul, permite reducerea impactului pesticidelor asupra mediului si eficientizează tratamentele la plantale dăunatoare în proprtie de 80 la suta. Identifică planta în timp real și aplica tratamentul imediat. Noi ne am implicat, i am sustinut material cu un calculator performant cu  monitoare, camere și vom ajuta prin puterea la dspoziție a cataloagelor necesare incărcării în baza de date a tuturor plantelor si buruienilor”, susține Razvan Filipescu, vicepresedinte APAD.

Dupa ce se vor întoarce de la concursul național în care își vor prezenta proiectul, elevii promit că vor continua cercetarea pentru îmbunătățirea lui, în sensul în care robotul îşi va lua singur substanţele cu care realizează stropirea şi singur va face amestecul acestora. Astfel nu va mai fi nevoie ca ele să fie amestecate într-un bazin înainte de începerea erbicidării, de exemplu. Cercul de robotică de la Dimitrie Leonida nu se afla la prima realizare. Elevii au realizat si furnizat viziere de protectie creeate in propriul laborator in perioada pandemiei si au creat chiar si vestă antiglonţ bazată pe inteligență artificială și care a fost testată în poligon.