Vești bune din agricultura românească. Produsul la care vom avea un adevărat record, Comisia Europeană a anunțat oficial

Stan Filon 03.08.2021, 14:36
Vești bune din agricultura românească. Produsul la care vom avea un adevărat record, Comisia Europeană a anunțat oficial

Vin vești foarte bune pentru agricultura din România! Comisia Europeană a făcut acum anunțul și este posibil ca România să înregistreze un nou record în ceea ce privește cultura de grâu! Semnalele primite sunt unele foarte bune!

România ar putea depăși recordul la producția de grâu

România ar putea înregistra anul acesta un nou record la producția de grâu, după cum anunță experții în domeniu. Chiar și Comisia Europeană a revizuit în plus randamendul mediu la hectarul de grâu cultivat în toamnă. Analiștii vorbesc despre un nou record, iar producția totală ar putea depăși ca și în perioada 2017-2019 pragul de 10 milioane de tone, scrie economica.net.

”Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene. Aceștia au venit cu această prognoză după ce au observat că anul acesta campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Romania ar putea depasi recordul la productia de grau
Romania ar putea depasi recordul la productia de grau

Producția ar putea crește cu 12%

Cu toate acestea, căldura și seceta limitează creșterea culturilor de vară în cea mai vestică parte a țării, lovită puternic de temperaturi foarte mari. În același timp, precipitațiile abundente și temperaturile de sezon au asigurat condiții foarte bune de creștere a recoltei în estul României.

Concluzia europenilor este că România ar putea obține anul acesta un randament mediu la hectar de 4,77 de tone, cu 12% mai mult raportat la media ultimilor cinci ani și cu 60% peste 2020, an foarte slab pentru agricultura românească. La o suprafață totală cultivată estimată la 2.112.000 de hectare, reiese că producția totală ar putea depăși din nou pragul de 10 milioane de tone (doar grâu comun).

Randamente similare s-au mai înregistrat în 2017 – un an cu un record de 4,88 de tone la hectar, în 2018 (4,79 de tone) și 2019 (4,74 de tone). De asemenea, raportat la rezultatele estimate pentru restul Europei, avem de departe cea mai mare creștere atât comparativ cu media ultimilor cinci ani cât și comparativ cu 2020.

Anul 2020 a fost un an foarte greu pentru agricultorii din România, când producţia totală de cereale boabe a României a scăzut în 2020 la aproape jumătate faţă de 2019, din cauza secetei pedologice extreme care a afectat mai multe zone agricole, totalizând puţin peste 17 milioane de tone, potrivit datelor operative furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...