Domeniul de activitate din România care sfidează pandemia. Salariul ajunge la 8000 de lei

Iancu Andreea 09.09.2020, 10:24
Domeniul de activitate din România care sfidează pandemia. Salariul ajunge la 8000 de lei

Pandemia de coronavirus a reprezentat o cumpănă pentru numeroase domenii de activitate. În timp ce mulți angajați și-au pierdut locul de muncă, alții au avut câștiguri salariale neașteptate. Unii dintre norocoși au reușit să aibă lunar în cont un salariu de aproape 8000 de lei. Află care este domeniul de activitate în care s-a înregistrat această creștere salarială.

Domeniul în care salariul ajunge la 8000 de lei

Disponibilizările de la debutul pandemiei au oferit bătăi de cap multor români. Astfel, aceștia s-au trezit peste noapte că nu mai au un loc de muncă și au fost nevoiți să se reorienteze. Acest fapt a fost valabil numai pentru o parte dintre angajați. Există totuși și situații fericite, în care nivelul salarial a crescut. Datele recente publicate de INS arată că în luna iulie s-au înregistrat salarii medii de până la 8000 de lei.

Așadar, Institutul Național de Statistică arată cifre îmbucurătoare față de luna iunie. Nivelul salariului mediu brut a ajuns la 5.468 lei, în iulie 2020. Suma este cu 99 de lei mai mare, respectiv 1,8%, față de iunie 2020. Un român cu un salariu mediu net a încasat practic suma de 3.372 lei. Cu 74 de lei mai mult, adică 2,2%, față de luna precedentă.

Totodată, cele mai mari câștiguri s-au înregistrat în domeniul serviciilor în tehnologia informației, dar și în activități de servicii informatice. În acest caz, salariul mediu nominal net a atins valoarea de 7.910 lei.

„În luna iulie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanţă, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice”, potrivit INS.

Domeniile în care s-au înregistrat creșteri salariale foto - Pexels
Domeniile în care s-au înregistrat creșteri salariale
foto – Pexels

S-au înregistrat creșteri salariale, în ciuda pandemiei

Conform datelor oficiale, printre domeniile de activtate cu creșteri semnificative se numără cel al transporturilor aeriene. În urma reluării activității, salariul mediu net a crescut cu 46%. De asemenea, creșteri salariale între 12% şi 21,5% s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

O creștere cu doar 5 până la 8 procente s-a înregistrat în domeniul reparațiilor, întreținerii și instalării mașinilor și echipamentelor. De asemenea, aceeași valoare s-a remarcat și la intermedierile financiare, la fabricarea produselor textile, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii).

Valori mai mici s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, precum activităţi de servicii informatice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, cercetare dezvoltare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mobilă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de spectacole, culturale şi recreative. Aici creșterea a fost situată între 2,5% şi 5%.

Totodată, sectorul bugetar a fost și el privilegiat. Aici câștigul salarial mediu net a crescut față de luna precedentă. În învățământ s-au înregistrat creșteri de 7,7%, iar în administrația publică de 2,3%. Și în sănătate și în domeniul asistenței sociale salariul a crescut cu 2,2%. Aceste creșteri sunt în principal ca urmare a acordării tichetelor de vacanță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...