Doliul în lumea filmului. Actrița Angela Lansbury, celebră pentru rolul din seria „Verdict: Crimă”, a murit

Beatrice Dumitru 12.10.2022, 08:14
Doliul în lumea filmului. Actrița Angela Lansbury, celebră pentru rolul din seria „Verdict: Crimă”, a murit

Dame Angela Lansbury, care a câștigat aprecieri internaționale ca vedetă a serialului american de televiziune „Verdict: crimă”, a murit la vârsta de 96 de ani. Cariera actriței s-a împărțit între Broadway și Hollywood, cu succese și pe marele și pe micul ecran.

Angela Lansbury a murit

De trei ori nominalizată la premiul Oscar, Angela Lansbury a avut o carieră de opt decenii, în film, teatru și televiziune. Născută în 1925, ea a fost una dintre ultimele vedete supraviețuitoare ale Epocii de Aur a cinematografiei de la Hollywood.

Dame Angela Lansbury a murit în somn, cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani, a anunțat familia ei într-un comunicat. Născută la Londra, Dame Angela s-a mutat ulterior la New York și a urmat cursurile Feagin School of Dramatic Art.

Doliul în lumea filmului. Actrița Angela Lansbury, celebră pentru rolul din seria
Angela Lansbury avea 96 de ani.

Copiii lui Dame Angela Lansbury sunt triști să anunțe că mama lor a murit liniștită în somn, acasă, în Los Angeles”, a spus familia, citată de BBC.

Oscar pentru înteaga carieră

Actița a fost remarcată de un director de la Hollywood la o petrecere în 1942 și a primit primul ei rol de menajeră în filmul „Gaslight”, din 1944 . Cariera ei ulterioară a dus-o de la Broadway la Hollywood, cu succese pe marele și micul ecran.

Apoi, cariera ei a dus-o de la Broadway la Hollywood, cu succes pe marele și micul ecran, iar rolul Jessicăi Fletcher din „Verdict, crimă” i-a adus faima internațională și milioane de fani. Ea a preluat rolul în 1984 și a continuat timp de 12 ani și nouă sezoane. De asemenea, filmul a făcut-o una dintre cele mai bogate femei din SUA la acea vreme, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari.

A obținut nominalizări la premiile Oscar pentru rolul menajerei din „Gaslight” și pentru rolul lui Sibyl din „The Picture of Dorian Gray” în 1945, precum și pentru rolul mamei manipulatoare a lui Laurence Harvey din „The Manchurian Candidate” în 1962.

Ea a primit și un Oscar onorific pentru înteaga carieră, la vârsta de 88 de ani în 2013, iar apoi a urmat o distincție de la Bafta în 2002, precum și o stea pe Hollywood Walk of Faime. După ce s-a mutat pe Broadway, în anii 1960, a câștigat mai multe premii Tony, inclusiv pentru interpretarea lui Nellie Lovett în „Sweeney Todd” în 1970.

Angela Lansbury a fost căsătorită de două ori

Actița a fost numită Dame în 2014 pentru serviciile aduse dramaturgiei, activității caritabile și filantropiei.

Dame Angela a fost căsătorită de două ori, pentru scurt timp cu actorul Richard Cromwell când avea 19 ani, iar mai târziu cu actorul și producătorul britanic Peter Shaw. Au rămas împreună mai bine de 50 de ani, până la moartea lui, în 2003.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...