EXCLUSIV

Doliu în teatrul românesc. Boris Petroff, actorul care l-a jucat pe Gepetto, plâns de ”Pinocchio”. Ani Crețu e un munte de durere: ”Mi-a fost ca un tată” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 19.11.2021, 15:46

S-a stins ieri din viață și Boris Petroff, marele artist care va rămâne în istoria teatrului românesc cu rolul Geppetto, din impresionanta poveste ”Pinocchio”, personaj pe care l-a interpretat pe scenă preț de 35 de ani.

Ani Crețu, cea care l-a jucat pe Pinocchio, băiețelul din lemn ce prinsese viață, ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre legătura de suflet cu regretatul Boris Petroff: ”Dumnealui mi-a fost ca un tată și pe scenă și în culise.

Stăteam mai mult în cabina lui, pe care o împărțea cu un alt mare actor, mâncam alături de ei. Boris mă încuraja să nu am emoții, să nu mă mai necăjesc, dacă mă ceartă regizorul”.

Boris Petroff l-a jucat pe Geppetto preț de 35 de ani pe scena Teatrului ”Ion Creangă”

Marele actor Boris Petroff a încetat din viață ieri, 18 noiembrie. Actorul va rămâne în istoria teatrului românesc cu rolul Geppetto, din „Pinocchio” , piesă pe care a jucat-o preț de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă”, din Bucureşti.

Anunțul decesului a fost postat pe pagina oficială de Facebook a celor de la Uniunea Teatrală din România (UNITER).

„Azi s-a stins Boris Petroff. Împlinise 82 de ani, pe 4 noiembrie. Un artist desăvârşit, care şi-a dedicat zeci de ani din viaţă teatrului pentru copii. Un spirit ludic, mereu şugubăţ şi cu zâmbetul pe buze, plin de o vivacitate molipsitoare”.

”La teatru, stăteam de vorbă și mâncam împreună în cabina lui”

Actrița Ani Crețu din grupul umoristic”Vacanța Mare” are amintiri de neuitat cu și despre regretatul artist Boris Petroff, care i-a fost mai mult decât un coleg de scenă.

A ajutat-o enorm la debut, să treacă peste inerentele emoții:

”Eram născuți în aceeași zodie, Scorpion, asta ne lega, era un profesionist desăvârșit, dornic să îi ajute pe cei mai tineri, foarte aplicat către a studia rolul, era foarte bine în relațiile cu toți colegii. Eu am lucrat cu dumnealui, am debutat la 18 ani și jumătate, în ”Prinț și cerșetor”.

Eu eram cerșetorul, iar el era tatăl meu, apoi, în ”Pinocchio”, unde eu aveam rolul principal, iar el era Geppetto, tatăl meu tâmplar. Dar am fost colegi și în spectacolul ”Motanul încălțat”. La teatru, aveam cabinele alăturate, în pauze stăteam de vorbă și mâncam în cabina lui, pe care o împărțea cu Cristi Erimia.

Ei aveau grijă de mine. Se mai luau regizorii de mine, iar el mă consola și zicea: ”Lasă, că te faci mare și treci și peste asta!” . Nu-mi amintesc ca Boris să se fi certat cu cineva, își susținea însă mereu opinia. A plecat apoi la teatrul din Târgoviște, dar oricum era pensionar, de acum vreo 10-11 ani, de când am plecat din sala din Piața Amzei, care s-a consolidat.

Boris Petroff mă suna mereu de ziua mea de naștere. Era un familist convins, în momentul în care avea ceva de spus o făcea fără istericale. Nu vorbea mult, decât atunci când trebuia, și atunci era ascultat. Nu am aflat de ce a murit, cauza decesului.

Noi, toți colegii, suntem îndurerați. Nu mai joc în Pinocchio, am 43 de ani. Deși mă ajută chipul, nu vreau să strige copiii din sală: ”Pinocchio e bătrân!  Am un chip copilăros, dar este vorba despre decență ”, ne-a mai declarat Ani Crețu, pentru impact.ro

Boris Petroff și-a încheiat activitatea artistică pe scena Teatrului „Tony Bulandra”, din Târgoviște

Boris Petroff a debutat, ca actor, în 1964, la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”. Din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului „Ion Creangă” din București, Teatrului Evreiesc de Stat și Teatrului Nottara. Boris Petroff și-a încheiat activitatea pe scena Teatrului „Tony Bulandra”, din Târgoviște.

Rolul cu care s-a identificat și pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” din București a fost tâmplarul Geppetto din piesa „Pinocchio” de Carlo Collodi, în regia lui Cornel Todea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...