Doliu în lumea muzicală din România. A murit în urmă cu puțin timp: ‘Tristețe și regrete’

Stan Filon 18.09.2023, 15:14
Doliu în lumea muzicală din România. A murit în urmă cu puțin timp: ‘Tristețe și regrete’

Este din nou doliu în muzica populară românească, care a pierdut un adevărat specialist. Anunțul trist a fost făcut pe Facebook și vine din partea Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”.

Doliu în lumea muzicală din România

Așadar, este din nou doliu în lumea artistică din România. A murit dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Viorel Leancă. Acesta s-a stins din viaţă, duminică, la vârsta de 70 de ani, după cum au anunţat, pe contul oficial de Facebook, reprezentanţii orchestrei.

„Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite. Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieţii, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi şi dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean şi nu numai. Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroşilor artişti, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăseşte această lume, lăsând tristeţe şi regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar şi muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru şi care va rămâne întru veşnicia timpului aici, pe pământ”, se arată în mesajul transmis de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”.

Doliu in lumea muzicala din Romania
Doliu in lumea muzicala din Romania

50 de ani în slujba folclorului românesc

Viorel Leancă, cunoscut pentru amprenta artistică pe care și-a adus-o la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” a fost răpus de o boală nemiloasă, la 70 de ani. Citește și Sile Dinicu, omul-orchestră al muzicii românești. Cum a ajuns de la „dirijor” de restaurant la marile premii internaționale

Viorel Leancă, împreună cu ansamblul pe care îl conducea, a colaborat, de-a lungul carierei, cu numeroşi artişti de muzică populară, printre care Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache sau Laura Lavric.

Despre cariera lui Viorel lenacă s-a scris un articol în cotidianul Crai Nou în luna septembrie a anului 2021 sub semnătura lui Constantin Hlușneac. Intitulat Dirijorul ”miracol” Viorel Leancă, articolul vorbște despre cariera de 50 de ani a dirijorului.

”Dirijorul “miracol” impresionează în toate şi astăzi, la o vârstă apreciabilă, pe care însă n-o afişează. Ţinuta impecabilă, măiestria şi prestanţa dirijorală, cu un calm asemenea valurilor mării liniştite, cu gesturi zgârcite, dar pline de înţeles pentru artiştii interpreţi, aparenta bonomie pe chipul frumos uitat parcă de timpul care sapă în fiecare dintre noi, dau actului artistic al dirijării valenţe nebănuite, mereu redescoperite de ascultătorul fidel şi pasionat. Consecvenţa, intransigenţa, hotărârea, cunoaşterea mereu perfecţionată completează profilul omului şi dirijorului Viorel Leancă. Să rămâi la acelaşi pupitru dirijoral aproape (sau peste?) 50 de ani dovedeşte dragoste inepuizabilă pentru folclorul neamului în care te-ai născut, tenacitate ieşită din comun, rigurozitate şi meticulozitate duse la cele mai înalte cote ale actului artistic. Citește și Doliu în muzica din România. A murit Mircea Drăgan. Loredana Groza și Monica Anghel îi plâng dispariția

A conduc unul dintre cele mai cunoscute ansambluri din România

Desigur, calităţile, meritele şi personalitatea lui Viorel Leancă pot fi, fără îndoială, subiectul unei cărţi destul de voluminoase, căci nu ar fi prea lesne a străbate cei 50 de ani de activitate a artistului, puşi în slujba folclorului românesc, în speţă al celui bucovinean.

Acum, în aceste câteva rânduri, ne vom limita la ştiinţa maestului de a-şi alege oamenii – artiştii instrumentişti – spuma interpreţilor din Bucovina, împreună cu care Ansamblul Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu” a atins culmi ce pot fi comparate, fără teamă de a greşi, cu alte ansambluri profesioniste de prestigiu, din ţară sau din străinătate”, scria Crai Nou.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...