Doi români au intrat cu detectorul de metale într-o pădure și au descoperit o comoară veche de 3000 de ani. Nici lor nu le-a venit să creadă

24 11. 2022, 13:32

Doi români au intrat cu detectorul de metale într-o pădure de lângă orașul Ocna Mureș, județul Alba, și au descoperit o comoară veche de 3000 de ani. Nici lor nu le-a venit să creadă ce au găsit în pământ.

Ce comoară au găsit doi români care au intrat cu detectorul de metale în pădure

Unul dintre cei doi bărbați, Kolosvari Csaba, din Ocna Mureș, Alba, care a făcut mai multe descoperiri de-a lungul timpului cu ajutorul unui detector de metale, a spus că un coleg al său a descoperit trei topoare vechi de aproximativ 3.000 de ani.

„Trei dintre artefacte au fost descoperite cu ajutorul detectorului de metale de către un coleg, descoperire la care am luat și eu parte fiind prezent alături de acesta în pădurea respectivă”, a transmis Kolosvari Csaba.

Comoara veche de 3.000 de ani, descoperita in judetul Alba. Foto: Csaba Kolozsvari

Ce au făcut cei doi bărbați după ce au descoperit comoara

Cei doi bărbați au lăsat artefactele în pământ și au anunțat autoritățile. Ulterior, acestea au fost ridicate de doi arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

„Cu această ocazie a mai fost descoperit încă un topor din aceeași perioadă în imediata apropiere. Aceste obiecte sunt deseori descoperite ca urmare a depunerii lor în mod ritualic de către cei care au trăit mai bine de 3.000 de ani în zonă.

Încă odată este o dovadă că zona orașului nostru este foarte bogată din punct de vedere istoric, principalul liant între civilizațiile care s-au perindat în zonă fiind sarea”, a mai spus detectoristul.

Anterior, acesta a descoperit un tezaur format din 109 monede romane de argint din perioada romană pe un teren agricol din zona comunei Noșlac din județul Alba. Și atunci, bărbatul a anunțat autoritățile, iar arheologii au avut astfel posibilitatea de a demara cercetări și de a studia contextul istoric al descoperirii.

Această descoperire a fost făcută după ce, în luna august, un bărbat din Mureș a găsit „Tezaurul de la Jidvei”,  într-o pădure din apropierea comunei. Acest tezaur este format din 116 de obiecte depuse într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima” din nordul actualei Grecii, din argint (159-150 ante îHr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II îHr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.