Doar asta nu au stricat conspirațiile, până acum: de ce am putea rămâne fără energie regenerabilă

Gabriel Peneș 14.12.2022, 17:01
Doar asta nu au stricat conspirațiile, până acum: de ce am putea rămâne fără energie regenerabilă

Doar asta nu au stricat conspirațiile, până acum. De la extratereștri, la aselenizare, de la undele telefoanelor mobile, până la microciparea prin vaccinurile anti-Covid 19, lumea este, adesea, scena unor uriașe teorii ale conspirației. Unul dintre subiectele ceva mai recente ale unor asemenea scenarii apocaliptice este – deși e greu de crezut – cel legat de parcurile eoliene. Adepții conspirațiilor pretind că acestea ar afecta sănătatea celor care locuiesc în vecinătatea lor, iar oamenii de știință au descoperit și de ce unele persoane se opun folosirii forței vântului pentru producerea de energie regenerabilă.

Doar asta nu au stricat conspirațiile, până acum

Teoriile conspirației au însoțit istoria omenirii de-a lungul timpului. Ele au devenit tot mai prezente în mentalul colectiv după cel De-al Doilea Război Mondial și în special după ceea se consideră a fi o mușamalizare făcută de guvernul SUA asupra existenței extratereștrilor după incidentul prăbușirii unui presupus OZN, la Roswell, în iulie 1947.

De atunci, mintea oamenilor a născocit sute de alte teorii aloe conspirației, mai toate având legătură cu presupusa dorință malefică a guvernelor ori a altor organizații secrete de a controla și manipula omenirea conform bunului lor plac. Mai recent apărută pe „lista conspirațiilor”, existența fermelor eoliene a generat deja scenarii negative legate de influența lor asupra sănătății oamenilor.

O echipă de cercetători a descoperit o legătură între oamenii care cred în teoriile conspirației și opoziția lor față de existența fermelor eoliene. Acest lucru ar putea explica de ce apare o astfel de împotrivire fermă atunci când sunt instalate turbine eoliene, producătoare de energie regenerabilă.

De ce am putea rămâne fără energie regenerabilă

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au început studiul după ce au fost inspirați de o analiză similară a legăturilor între convingerile conspiraționiste și opoziția la vaccinare anti-Covid 19, în căutarea de a înțelege modul în care astfel de credințe pot sta în calea progresului unei civilizații.

Parcurile eoliene sunt de ceva vreme subiectul unor teorii ale conspirației. Adepții acestora au transformat, astfel, o simplă mașinărie care se învârte cu ajutorul vântului și produce energie electrică, într-un pericol pentru sănătatea publice.

Despre aceste ferme pline cu turbine eoliene s-a afirmat că provoacă malformații congenitale, cancer și multe alte grave probleme de sănătate. Aceste teorii ale conspirației au fost promovate de opozanți ai formelor de producere de energii regenerabile și, ulterior, chiar de politicieni precum Donald Trump, fostul președinte al SUA, scrie iflscience.com. Și asta, în ciuda dovezilor zero pentru astfel de afirmații.

Criticile se concentrează, de asemenea, în mare măsură, pe moartea păsărilor cauzate de turbine, deși progresele recente au încercat să reducă această problemă. Dar chiar și atunci când se mai întâmplă astfel de accidente, avantajele și efectele folosirii forței vântului rămân mult mai importante: reducerea poluării, energie mai ieftină și ameliorarea schimbărilor climatice.

Doar asta nu au stricat conspirațiile, până acum de ce am putea rămâne fără energie regenerabilă
Parcurile eoliene sunt văzute de adepții teoriilor conspirației drept un pericol pentru sănătatea oamenilor

Care este soluția

Analiza cercetătorilor s-a concentrat pe opt studii anterioare pre-înregistrate cu un eșantion colectiv de 4.170 de persoane. Fiecare persoană a furnizat date privind vârsta, sexul, educația și orientarea politică, precum și credința în diferite teorii ale conspirației.

Experții au descoperit o legătură puternică între convingerile unei într-o conspirație ale unei persoane și lipsa acesteia de sprijin pentru parcurile eoliene, indicând cât de probabil era ca fiecare persoană să voteze pentru instalarea unei ferme în zona lor locală. Interesant este că anumite conspirații i-au îndepărtat și mai mult pe oameni, acestea fiind adesea centrate pe motivele autorităților de a susține parcurile eoliene.

De asemenea, rezultatele au constatat că informațiile proeoliene împărtășite pot avea un efect pozitiv. În schimb, aceleași informații prezentate într-o dezbatere în contradictoriu nu schimbă deloc opinia anterioară a oamenilor asupra acestora.

Concluzia trasă de IFL Science este că dacă guvernele doresc să combată această opoziție, soluția optimă este ca informațiile pozitive să fie partajate în mod regulat și să fie disponibile ca măsură preventivă, în loc să se încerce o dezbatere în contradictoriu pentru a dovedi opusul celor care cred în asemenea conspirații.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....