Trend crescător al cazurilor de COVID din România. Alexandru Rafila: „Este un trend care se observă în toate ţările europene”

Elena Avramescu 13.12.2022, 14:29
Trend crescător al cazurilor de COVID din România. Alexandru Rafila: „Este un trend care se observă în toate ţările europene”

Cazurile de Covid-19 din România încă persistă, și chiar par să se afle pe o pantă ascendentă, după cum afirmă chiar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Astfel că la noi în țară se petrece un eveniment asemănător celorlalte state europene, mai precis un trend crescător al cazurilor de COVID, însă nu trebuie să avem motive de îngrijorare, deoarece o mare parte din cazuri manifestă forme uşoare.

Cazurile de COVID din România au început să crească

„Există o creştere a cazurilor de COVID. Dacă vă uitaţi la numărul de cazuri, este un anumit trend crescător. Şi azi au fost circa 700 de cazuri la nivel naţional. Este un trend care se observă în toate ţările europene. Nu suntem noi într-o situaţie diferită. Nu putem discuta de o îngrijorare, mai ales că nu există un impact asupra cazurilor spitalizate. Dacă acest impact creşte şi majoritatea formelor sunt uşoare, pentru care izolarea la domiciliu este suficientă, nu avem motive de îngrijorare.

Pentru tulpinile circulante, inclusiv noile variante care au fost identificate în Europa nu există niciun semn că aceste cazuri ar fi mai grave sau că pun probleme deosebite faţă de tulpinile care au circulat până acum”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi, la Parlament.

Ministrul Sănătăţii a ținut să vorbească iar și despre imunizarea anti-COVID cu noul vaccin pentru persoanele cu boli cronice, dar şi pentru cele de peste 65 de ani.

Cazuri crescute de Covid in Romania

„Având în vedere că este disponibil în România vaccinul cu noua formulă, care include şi tulpina Omicron – BA4, BA5 -, este cel mai modern vaccin pe care l-am luat. Sfatul meu este ca persoanele de peste 65 de ani şi toţi cei care au boli cronice, la care o infecţie virală, în general, e valabil şi la gripă, ar putea să evolueze mai grav, să acceseze medicii de familie sau centrele de vaccinare pe care le avem la dispoziţie.

În momentul de faţă, atât ministerul, cât şi Institutul de Sănătate Publică avem o campanie care va fi derulată, astfel încât toată lumea să aibă informaţia corectă şi să ia o decizie responsabilă, aşa cum crede fiecare că este bine să îşi protejeze sănătatea”, a mai spus ministrul Sănătății.

După ce s-au făcut mai multe calcule, s-a constatat că din comenzile anterioare mai există depozitateîn jur de 6 milioane de doze de vaccin expirat.

„Sunt depozitele pline cu vaccinul vechi, care nu a mai putut fi utilizat, nu a putut fi vândut. Circa 6 milioane de doze sunt expirate din vaccinul pe care l-am avut în prima parte a acestui an, ca urmare a comenzilor efectuate în 2021”, a mai notat Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...