Românii nu renunță la teoria conspirației. Majoritatea crede că pandemia a fost provocată de „elitele globale”

Gabriela del Pupo 04.02.2022, 14:03
Românii nu renunță la teoria conspirației. Majoritatea crede că pandemia a fost provocată de „elitele globale”

Rata mică de vaccinare în România este strict corelată cu teorii ale conspirației care circulă pe rețele de socializare dar și în spațiul public în media sau chiar în discursurile aleșilor. Majoritatea românilor cred că pandemia nu este un fenomen natural născut din incapacitatea sistemelor medicale de a gestiona izolarea și tratarea în același timp a unui număr extrem de mare de infectați ci o conspirație la nivel global.

Rezultate îngrijorătoare în urma unui sondaj făcut în România

Ultimul sondaj Inscop făcut pe problemele înțelegerii pandemiei arată că aproape două treimi dintre români cred că ”pandemia de Covid a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii”, iar puțin peste un sfert consideră că ”există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare”.

Peste un sfert cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, în timp ce doar sub o treime (28.4%) crede că aceasta a apărut în mod natural. De altfel România a fost și furnizoare de teorii ale conspirației de la viermi în mășți până la mai recenta identificare a unei persoane vaccinate prin tehnologia Bluetooth, promovată chiar de senatoarea Diana Șoșoacă.

Românii sunt un paradox, știu că sunt mințiți dar cred în continuare

Paradoxal 54,7% dintre cei care au participat la sondaj spun că în ultimele luni au fost expuși la știri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură, iar în ceea ce privește sursa dezinformării, 27,3% dintre români cred că Rusia este principala sursă a acțiunilor de propagandă, dezinformărilor și știrilor false în România.

Românii spun că nu mai au încredere în media pe de altă parte exact mesajul transmis de majoritatea instituțiilor de media este cel negat în locul teoriilor promovate pe internet de personaje care nu au pregătire în domeniul medicinei.

 

Sondajul de opinie “Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a IV-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...