Dispozitivul de pe mașină care îți poate aduce o amendă de 3.000 lei. Polițiștii îl confiscă imediat

Mihnea Tălău 13.03.2023, 17:11
Dispozitivul de pe mașină care îți poate aduce o amendă de 3.000 lei. Polițiștii îl confiscă imediat

Potrivit Codului Rutier, șoferii care își montează pe mașinile proprii sisteme de avertizare luminoase sau sonore se pot alege cu permisul suspendat, precum și cu amendă de până la 3.000 de lei.

Amendă usturătoare și reținerea permisului de conducere pentru trei luni

Semnale speciale de avertizare luminoase sau, după cum sunt ele mai cunoscute, girofaruri, pot fi folosite doar pe autovehiculele poliției și pompierilor (lumină roșie), autovehiculele poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală și altele (lumină albastră) și autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori cele care transportă substanțe periculoase și altele (lumină galbenă).

Pentru ceilalți participanți la trafic, astfel de dispozitive sunt strict interzise.

Polițiștii rutieri atrag atenția că șoferii care vor fi prinși cu aceste echipamente chiar și în portbagaj, nemontate, pot fi sancționați conform legii.

„Se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată, se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare”, anunță Poliția Rutieră.

Concret, nerespectarea acestei reguli aduce sancțiuni încadrate în clasa a IV-a (ultima care vizează persoanele fizice), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei, scrie RomâniaTV.

Un stat al Polițiilor. Una mai eficientă ca alta

Pedepse și pentru șoferii care folosesc în mod insistent claxonul sau flash-urile luminoase

Mai mult, Codul Rutier mai prevede că acei șoferi care abuzează de flash-uri pe șosele pot fi sancționați cu amenzi de usturătoare şi suspendarea permisului de conducere.

Un șofer care folosește în mod insistent claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, va fi sancționat chiar dacă nu provoacă un accident rutier.

Sancțiunea pentru comportament agresiv este amenda cuprinsă între 580 lei și 725 lei și suspendarea permisului de conducere.

În cazul în care a avut loc un accident cu pagube materiale, lucrurile se agravează și numai sancțiunea contravențională poate să ajungă până la 1 160 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...