Dispar centralele de apartamente, instalațiile de încălzire pe gaz: decizia radicală ce nu mai suportă amânare

Gabriel Peneș 14.03.2023, 10:03
Dispar centralele de apartamente, instalațiile de încălzire pe gaz: decizia radicală ce nu mai suportă amânare

Uniunea Europeană este tot mai decisă să pună capăt erei centralelor termice pe gaz, astfel că acestea vor dispărea treptat din „peisaj”. Germania, una dintre marile puteri economice europene, va interzice instalarea unor asemenea centrale începând de anul viitor, în timp ce în România o lege similară se află pe ultima sută de metri pentru a fi abrobată de Parlament.

Dispar centralele de apartamente, instalațiile de încălzire pe gaz

Uniunea Europeană a pus „gând rău” de mai multă vreme centralelor termice individuale. Iar asta, cu toate că centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale. Ele produc 38% din energia pentru încălzirea spațiului UE în locuințe.

Germania vrea să interzică din 2024 instalarea de noi sisteme de încălzire pe gaz și petrol de anul viitor pentru a favoriza sursele de energie regenerabilă, a declarat, joi, ministrul Economiei și Climei din această țară.

„De zece ani nu s-a făcut nimic”, a spus ministrul Robert Habeck, care consideră că este „urgentă” accelerarea calendarului planificat inițial pentru înlocuirea celor mai poluante sisteme de încălzire, scrie Le Figaro, citată de Rador.

Coaliția guvernamentală a lui Olaf Scholz a convenit inițial asupra unei interdicții din 2025 a sistemelor de încălzire care nu produc cel puțin 65% din căldură din energii regenerabile. Proiectul unei interdicții de anul viitor, prezentat săptămâna trecută de presă, stârnește deja controverse, inclusiv în cadrul guvernului unde partidul liberal FDP îi cere ministrului Mediului să-și revizuiască politica.

Dispar centralele de apartamente, instalațiile de încălzire pe gaz: decizia radicală ce nu mai suportă amânare
Germania va interzice instalarea de noi centrale pe gaz începând cu 2024, iar o măsură similară se pregătește și în țara noastră

Decizia radicală ce nu mai suportă amânare

Trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, ar veni cu un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro pentru persoanele care trec la energia verde, a promis joi Robert Habeck. „Neutralitatea climatică nu ar trebui și nu va deveni o problemă socială”, a spus el.

O serie de aspecte mai trebuie clarificate înainte de prezentarea unui proiect final, a mai subliniat acesta. Acestea includ și dacă industria va fi capabilă să răspundă cererii tot mai mari de pompe de căldură, o provocare pe care Robert Habeck o consideră realizabilă. Până în 2045, toate sistemele de încălzire cu petrol și gaze ar trebui interzise în țară.

Cea mai mare economie a Europei este angajată într-o transformare fără precedent a modelului său energetic, care implică o reducere a utilizării combustibililor fosili, o ieșire din energia nucleară și dezvoltarea accelerată a energiilor regenerabile, cu scopul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2045.

La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România.

În țara noastră, deși legea care vrea să interzică folosirea acestor centrale în România se află pe ultima sută de metri, prevederile ei nu se vor aplica decât de la jumătatea anului. În plus, cel puțin așa cum stau lucrurile acum, măsura de interzicere va viza doar locuințele noi, adică cele care urmează să fie construite în momentul în care va apărea actul normativ.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea, vara trecută, că apartamentele noi vor trebui să aibă centrală comună ori să fie conectate la rețelele centralizate de încălzire ale orașelor.

Interzicerea centralelor individuale nu va afecta, prin urmare, blocurile care au deja centrale de apartament, blocurile aflate în construcție sau pe cele care au primit autorizație de construcție, dar nu au început construcția efectivă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....