Dispar aceste pensii din România, este obligatoriu: care este ”soluția radicală”

Gabriel Peneș 06.04.2023, 09:30
Dispar aceste pensii din România, este obligatoriu: care este ”soluția radicală”

Dispar aceste pensii din România, este obligatoriu. Problema sistemului de pensii se tranșează în această perioadă, pe fondul presiunii timpului de îndeplinire a condițiilor din PNRR cerute de Comisia Europeană. Un semnal puternic în acest sens a venit din partea unui membru important al Guvernului, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Dispar aceste pensii din România, este obligatoriu

Controversa legată de situația pensiilor speciale continuă să țină „capul de afiș” în această perioadă. Proiectul de lege al guvernului, ce a trecut deja de Senat, nu este pe placul Comisiei Europene, fiind considerat mai mult o „cosmetizare”.

În acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, are o poziție mult mai tranșantă în această privință, fiind de părere că aceste pensii „trebuie eliminate total”, adoptându-se „o soluție radicală”.

„Părerea mea personală – am transmis-o și colegilor mei de partid – trebuie adoptată soluția radicală: fără pensii speciale. Dar deloc. Nu merge altfel această chestiune. Asta este părerea mea. Aceste lucruri trebuie eliminate total”, a spus Grindeanu, în cadrul unui interviu la Digi24.

„Dacă nu se va adopta această chestiune, eu nu văd la ce soluție se va ajunge ca acele 3 miliarde să nu fie retrase. România nu își permite să piardă 3 miliarde (n.r. – de euro) din PNRR. Îmi susțin această soluție. Sigur că o să îmi atrag critici, dar eu cred că altă variantă nu merge”, a mai declarat ministrul.

Dispar aceste pensii din România, este obligatoriu: care este ”soluția radicală”
Ministrul Transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu, consideră că problema pensiilor speciale necesită o soluție radicală, susținând eliminarea lor totală

Care este ”soluția radicală”

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu împărtășește aceeași opinie cu a șefului său de partid, Marcel Ciolacu, și nu e de acord ca pensiile militarilor să fie băgate „în aceeași găleată” cu cele speciale, ale magistraților.

„E o discuție corectă pe fond, aceea de a separa militarii care sunt într-o formă nu neapărat speciali, care au fost în teatre de război și care nu ar trebui să fie în categoria aceasta. Ar trebui să extragem această zonă”, a explicat ministrul, conform sursei citate.

Referindu-se la situația privilegiată a magistraților, Sorin Grindeanu a mai declarat că nu i se pare normal că aceștia se pot pensiona la 50 de ani sau chiar mai devreme,

„Dar nu mi se pare normal pe zona asta de justiție să se iasă la pensie la 50 de ani, sau chiar mai devreme. Și pe alte zone. Când ajungi la 50 de ani chiar ai experiență care să ducă la un act mai bun și acțiuni mai bune în justiție. Și nu e vorba doar de vârsta de pensionare.

E vorba și de cuantumul acestor pensii. Care, ce să vezi, de fiecare dată când vorbim de chestiuni din justiție e neconstituțional”, a concluzionat Sorin Grindeanu pentru aceeași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....