EXCLUSIV

Comisia Europeană critică reforma pensiilor, ce se întâmplă cu cele speciale? Dragoș Pîslaru, eurodeputat: „România este în top 3 cele mai căpoase state”

Gabriela del Pupo 22.03.2023, 12:01
Comisia Europeană critică reforma pensiilor, ce se întâmplă cu cele speciale? Dragoș Pîslaru, eurodeputat: „România este în top 3 cele mai căpoase state”

După ce s-au încercat mai multe variante de modificări care să ducă reforma pensiilor din România la target-ul asumat de 8% din PIB, legea se află acum în dezbatere în comisia de muncă din Parlament. Din păcate este și prea târziu și în continuare guvernanții și parlamentarii nu au venit cu soluția corectă. Comisia Europeană cere, printr-o scrisoare adresată autorităților de la Bucureșt, să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.), potrivit G4Media. Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Impact.ro a stat de vorbă cu europarlamentarul Dragoș Pîslaru care spune că scrisoarea vine ca urmare a faptului că România nu comunică aceleași lucruri în plan intern și la Bruxelles.

„Comisia Europeană nu are competențe să explice României cum anume trebuie să plătească pensiile”

Comisia Europeană a transmis în scrisoarea adresată autorităților de la București că evaluarea de impact a proiectului de lege arată că proiectul ar avea ca rezultat doar economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea. În plus legea, aflată în curs de vot în Parlament, nu îmbunătățește decât în mică măsură caracterul contributiv al sistemului. Evaluarea preliminară este că, în forma sa actuală, proiectul de legislație nu îndeplinește cerințele, este concluzia oficialilor de la Bruxelles.

„România este, în acest moment, într-o situație în care trebuia să fi rezolvat acest jalon important legat de echilibrarea sistemului de pensii și de pensii speciale la finalul anului trecut. Aceea era data limită, și dacă o rezolva trebuia să facă parte din cererea de plată trei. Noi nu am reușit să rezolvăm nici cererea de plată doi, cu alte lucruri pe masă, avertizorii de integritate etc.

Comisia Europeană nu are competențe să explice României cum anume trebuie să plătească pensiile, în ce formă, pur și simplu a atras atenția, înca de după aderarea României din 2007, că sistemul de pensii nu este sustenabil. Mergem din deficit în deficit, demografia este îngrijorătoare, pentru că vine generația decrețeilor care va naște un dezechibru. Pensiile speciale nu sunt de natură să scadă deficitul ci să îl crească.”, explică eurodeputatul.

Important de menționat este că nu Comisia Europeană a impus aceste schimbări ci statul român în negocierea asumării unor reforme pentru a primi fonduri PNRR.

„Ajungem la faptul că cei din Comisie au spus inițial, eu nu mă bag să îți spun ție Guvern ce ai de făcut în detaliu, vino tu cu plan. Comisia a spus la negocierea PNRR, spuneți-ne voi care este planul pe termen mediu de a reduce acest defict al pensiilor. Atunci a apărut acest 9,3 la sută, ideea de a reașeza Pilonul II, și de a diminua impactul pensiilor speciale, și de a elimina inechitățile. În jalonul respectiv nu se spune eliminarea pensiilor speciale, trebuie să te asiguri că nu ai inechități, că nu ai pensionare anticipată. Ministerul de linie în vremea respectivă a pus pe masă acest plan, nu Comisia Europeană.

Nu e obligă Bruxelles să facem ci este în interesul nostru ca țară de a avea un sistem de pensii sustenabil.”

„S-a ajuns acum să ne dea niște detalii care, dacă ar fi existat voință din partea Guvernului, nu ar fi existat”

Din păcate declarațiile ministrului Muncii Marius Budăi (PSD) a declarat că „nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere”, cu referire la reforma pensiilor, fapt care nu a fost ignorat de Comisie, ca de altfel și alte amânări ale reformei. Din păcate Guvernul nu poate să vină cu o alternativă pentru a echilibra sistemul de pensii astfel încât să fie echitabil.

„Ce face CE în astfel de situații? Spune, bun, nu vreți să vă asumați voi că faceți lucrurile așa cum ați spus că le faceți, atunci ne apucăm noi să vă spunem. De asta s-a ajuns acum să ne dea niște detalii care, dacă ar fi existat voința politică și proactivitate din partea Guvernului, nu ar fi existat. Nu este bine că am ajuns aici în care Comisia să ne dea astfel de detalii, dar cu un Guvern care una zice și alta face, evident că se naște o astfel de situație.

Sistemul de pensii a devenit capturat de un grup de interese. Dacă fiecare trib își face lucrurile cum vrea și toate acestea se răsfrâng în deficit bugetar, este firesc sau nu să se îngrijoreze CE? Ei spun. atenție mergi în direcția greșită și nu te lăsăm pentru că ai intrat într-un club în care îți dăm niște bani ca să faci niște reforme.”, spune Dragoș Pîslaru.

Acesta a mai precizat faptul că banii din PNRR au fost alocați tocmai din considerentul impactului nepopular printre alegători a reformelor pe termen lung pe care și le asumă fiecare stat membru în parte. Mai ales cele în care măsurile sociale sunt o politică des practicată.

„România este în top trei cele mai căpoase state în implementarea PNRR. Doar Lituania a mai avut plăți parțiale, ei le-au inaugurat, tot o țară din valul mai târziu al aderării, România este abonat și pe cererea a doua, unde nu cred că scăpăm fără plată parțială, la cererea de plată trei nu este doar partea cu pensiile speciale, sunt 77 de jaloane și ținte din care 24 sunt cu probleme.

Nu suntem pregătiți deloc, vom depăși termenul de 6 luni.”, mai spune eurodeputatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...