Discuțiile SUA-Rusia au eșuat. Specialiștii militari îi oferă opțiuni lui Putin. „Europa riscă un război mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani”

Beatrice Dumitru 13.01.2022, 17:51
Discuțiile SUA-Rusia au eșuat. Specialiștii militari îi oferă opțiuni lui Putin. „Europa riscă un război mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani”

Discuțiile dintre Rusia și SUA purtate în această săptămână au ajuns într-un punct mort, după ce Occidentul a spus că nu cedează în fața „șantajului” Rusiei. Moscova a încercat să convingă SUA să interzică Ucrainei să adere la NATO și să oprească expansiunea alianței în Europa de Centrală și de Est. Cea mai sumbră previziune a venit din partea ministrului de Externe polonez, care a avertizat asupra unui război în Europa.

Avertiment după discuțiile de la OSCE: Europa, mai aproape de război

Ministrul de Externe polonez, Zbigniew Rau, s-a adresat trimișilor celor 57 de membri ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a oferit o previziune sumbră cu privire la securitatea zonei, în contextul în care Rusia a masat 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Occidentul i-a respins cererile.

Oficialul polonez a atras atenția în timpul celei de-a treia runde de discuții diplomatice din această săptămână, menită să dezamorseze tensiunile legate de criza din Ucraina că Europa este mai aproape de război decât în oricare alt moment din ultimii 30 de ani.

Discuțiile SUA-Rusia au eșuat. Specialiștii militari îi oferă opțiuni lui Putin. „Europa riscă un război mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani”
Europa, mai aproape de război, avertizează Polonia.

Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani. De câteva săptămâni ne confruntăm cu perspectiva unei escalade militare majore în Europa de Est. Ar trebui să ne concentrăm asupra rezolvării pașnice a conflictului din Ucraina și din jurul acesteia, prin respectarea deplină a suveranității, integrității teritoriale și unității Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus Rau, citat de Reuters.

Fără a pronunța numele Rusiei în discursul său, ministrul polonez de Externe a menționat tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia și Moldova, toate țările cu conflicte active sau înghețate, în care se presepune că Rusia este implicată.

Specialiștii militari îi oferă opțiuni lui Vladimir Putin

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov a declarat că specialiștii militari îi oferă opțiuni lui Vladimir Putin, în cazul în care situația din jurul Ucrainei s-ar înrăutăți. El a mai spus că discuțiile cu SUA de la Geneva și cu NATO de la Bruxelles au arătat că există o „fundătură sau diferențe de abordări” și că nu vede niciun motiv pentru a se așeza din nou la masa tratativelor.

Rusia a forțat Statele Unite și pe aliații săi să participe la discuții după adunarea trupelor lângă granița cu Ucraina, în timp ce neagă planurile de a invada această țară și spune că cererea Americii de retagere este  inacceptabilă. Trimisul SUA la discuțiile OSCE a spus că Occidentul nu ar trebui să cedeze șantajului Moscovei

În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem ferm şantajul şi să nu permitem niciodată să primeze agresiunile şi ameninţările”, a declarat ambasadorul SUA pe lângă OSCE, Michael Carpenter, după întâlnirea de la Viena.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...